/ Thinkstock/Getty Images
Прокуратурата внесе в съда обвинения срещу шестима ръководни лица от „Напоителни системи”. Четирима от тях са бивши изпълнителни директори на дружеството, а двама са били членове на Съвета на директорите. Обвиненията срещу тях са за присвояване, сключване на неизгодни сделки и безстопанственост.
 
Бившият изпълнителен директор Стайко Ганчев например е обвинен за сключване на договори с фирма „Агро”, на която е изплатил над 1,2 милиона лева без реално свършена работа.
 
Отново за договор със същата фирма е обвинен и друг бивш изпълнителен директор – Димитър Иванов, като при него изплатените суми към „Агро” възлизат на близо 2,8 милиона лева.
 
Според обвинението Иванов е нанесъл щети за няколкостотин хиляди лева и чрез договори с различни консултантски фирми, при положение, че „Напоителни системи” е разполагала с щатни юрисконсулти.
 
Друг бивш изпълнителен директор Александър Христов в съучастие с Емил Гущеров и Ивайло Първанов пък е присвоил близо 70 хил. лева от заплатите на членовете на Съвета на директорите.
 
Повдигнати обвинения има и за още множество неизгодно сключени сделки, включително и за два присвоени служебни лаптопа, които предварителни били изписани като брак.
 
Някои от обвиненията бяха повдигнати още в началото на миналата година, но влизат в съда чак днес.