Шефът на Фонда за лечение на деца ще настоява за повече пари през 2015 г.
Шефът на Фонда за лечение на деца ще настоява за повече пари през 2015 г. / снимка: sxc.hu
Шефът на Фонда за лечение на деца ще настоява за повече пари през 2015 г.
74580
Шефът на Фонда за лечение на деца ще настоява за повече пари през 2015 г.
  • Шефът на Фонда за лечение на деца ще настоява за повече пари през 2015 г.

Неправителствените организации не бива да остават без глас при взимането на решения във Фонда за лечение на деца. Така коментира пред Дарик новият директор на институцията Павел Александров намеренията всички неправителствени организации и медии да бъдат изключени от обществения съвет на фонда, който решава кои деца къде и с какви пари да се лекуват.

Александров потвърди информацията, че фондът ще получи допълнителни 4 млн. лв. към тазгодишния си бюджет от 6 млн. лв., за да няма финансови затруднения поне тази година. Директорът обаче, е на мнение, че предвид нарастващия брой родители, които търсят помощ за своите малчугани, би трябвало да се увеличат и средствата, които институцията получава на годишна база.

Не бива да се допуска неправителствените организации да бъдат изолирани от обществения съвет на Фонда за лечение на деца, категоричен е Павел Александров, който управляваше институцията и при кабинета „Борисов": „Не е редно и не бива да го допускаме, защото всички работим за една кауза - за лечението на децата. Не бива да допускаме такива разправии".

Годишно за лечение, финансирано от фонда, кандидатстват около 1000 деца, твърди Александров и добавя, че се надява следващата година фондът да получи повече средства: „При тези деца е било ясно, че няма да стигнат тези 6 милиона лева. С тези 10 милиона мисля, че спокойно ще можем да приключим годината добре, ако няма някакви изненади, които се случват винаги. Всяка година се увеличат децата. Първите години по-бързо, сега има някаква устойчивост. В крайна сметка се увеличават децата, при планирането на бюджета за 2015 година трябва да се обърне внимание на това и нормално да се планира и да няма такива ситуации, които се получиха сега в средата на годината".

Уволненият преди година от бившия здравен министър д-р Таня Андреева Павел Александров бе върнат начело на Фонда за лечение на деца от служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков.