Сезират ДАНС и прокуратурата за злоупотреби в СО
Сезират ДАНС и прокуратурата за злоупотреби в СО / снимкa: Sofia Photo Agency

Дискусионният клуб за социална местна политика ще депозира в понеделник в Държавната агенция за национална сигурност, в прокуратурата и в ОЛАФ материали за злоупотреби, извършени от кметът на столицата Бойко Борисов, неговият заместник по транспорта Велизар Стоилов и от ръководството на "Столичен автотранспорт" ЕАД. Това съобщи председателят на клуба Николай Белалов.

Сред материалите за злоупотреби е 39-минутен аудио запис от среща на Велизар Стоилов, общински съветници и транспортни предприемачи, на която се определят оператори на автобусните линии в града. От клуба са на мнение, че този запис потвърждава практиката конкурсите за автобусни линии в София да бъдат предизвестени, като се обслужват интересите на заинтересовани фирми.

„Има разпределение на основните превозвачи, които в момента са София – казват си кой коя линия ще поеме, за да може на т. нар. „търгове” да е ясно и тези, които няма да спечелят определените линии, да сложат безумни цени, така че разпределението да стане, както трябва. Разправят се какво ще правят с този или онзи, който ще бъде недоволен”, коментира Белалов. „Според всички закони по света това е едно, в най-добрия случай картелно споразумение, за да, и те си го казват в разговора, не се набутват с високи цени”, допълни той. Белалов уточни, че разговорът се води от зам.-кмета Велизар Стоилов. „Арогантният му глас и начинът на изразяване са абсолютно безспорни. Ние 5 или 6 пъти сме му искали оставката, за нас това е очевидно – той е абсолютно вреден”, каза още Николай Белалов.

Заместник-кметът по транспорта Велизар Стоилов не беше открит за коментар по случая.