/ БГНЕС
Продължавам да не разбирам защо се стига до такива крайни мерки, но това е разговор на ниво коалиция, парламент. Така коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов излизането на "Има такъв народ" (ИТН) от правителството.

Сандов участва във форума „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“, организиран от медийния портал dir.bg и специализирания сайт за енергетика, екология и икономика 3e-news.net. В него участват представители на институциите, европейски и български експерти, представители на бизнеса и неправителствения сектор. 

Сандов каза, че като министър работи по програмата, която има по коалиционното споразумение. "Разговорите, които се водят и ще продължат да се водят, са основно в парламента между парламентарните групи за осигуряване на подкрепа за важните мерки, свързани с актуализацията на бюджета и за опит за намиране на решение", каза вицепремиерът.

Той посочи, че работи с екипите на всички министерства, с които има съвместна дейност. Колкото до политическото решение, то трябва да се вземе от всички участници в коалиционното споразумение. Това означава събиране в самите партии и разговори, за да може да се намери решение, коментира вицепремиерът. Той вярва, че саботажи няма да има, защото първата и основна цел е работата на държавата. "Достатъчно много предизвикателства има пред държавата и ние следва да адресираме именно там нашите политики и действия", каза Сандов. Той посочи, че в "Демократична България" в момента се провеждат интензивни разговори вътре в коалицията, за да се предложат решения. 

Попитан дали се водят разговори кои ще са новите министри, вицепремиерът каза, че не участва в такива разговори и не знае изобщо да се водят такива. "Ние търсим конструктивно опит да функционира парламентът и да върши задачите, които са нужни на нашата държава, в това число търсим опити за диалог с коалиционните партньори", каза още той.

На въпрос дали все още възприема ИТН като коалиционен партньор, вицепремиерът каза, че за него те все още са коалиционен партньор.

"Аз правя опити да работя с тях, надявам се, че това ще се случи и на ниво парламент, и на ниво правителство. Трудно ми се получават, обаче, тези опити", коментира Сандов. 
БТА