Самоков скочи срещу промени в Закона за вероизповеданията
Самоков скочи срещу промени в Закона за вероизповеданията / снимка: БГНЕС, архив
Самоков скочи срещу промени в Закона за вероизповеданията
66611
Самоков скочи срещу промени в Закона за вероизповеданията
  • Самоков скочи срещу промени в Закона за вероизповеданията

Община Самоков въстана срещу поправките в закона за вероизповеданията, които ще позволят на Главното мюфтийство да придобие правото на собственост върху „Байракли джамия”, един от паметниците на културата в града.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев и председателят на общинския съвет Силвия Стойчева направиха публично изявление, в което се обявяват срещу законовите промени. Стартирана е и подписка, която ще бъде внесена в Министерския съвет и Народното събрание.

В началото на годината Главното мюфтийство внася съдебен иск за придобиване правото на собственост върху Байракли джамия, която към момента се стопанисва от община Самоков и е част от историческия музей на града. Малко след това се заговори за промени в закона за вероизповеданията, обясни кметът Владимир Георгиев.

„За мен лично няма нищо случайно във всички тези неща. Като кмет на общината спокойно мога да кажа, че към момента и в града нямаме такова малцинство. Джамията, която всички самоковци знаят, тя е строена от християни, изографисана от християни, не става въпрос тук да се противопоставяме, но в нея никога не е имало и служби. Към този момент затова се обявяваме против тези промени в закона за вероизповеданията”, обясни той.

Владимир Георгиев, който е избран като кандидат на БСП, увери, че ще търси подкрепа на най-високо ниво за промяна на предвижданите поправки.