Сакскобургготски: Знам колко е лесно да се критикува, бил съм потърпевш
Сакскобургготски: Знам колко е лесно да се критикува, бил съм потърпевш / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Всеки ще разбере, че щом като има такава нетърпимост и напрежение, трябва да се потърси нещо по-градивно.

Това каза пред журналисти бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски.

„Диалогът е нещо, което е много важно. Следва да се вслушаш в идеите на другия, да отстъпи всеки по малко в нещо. Така се постигат много повече неща, отколкото с реплики, контрареплики, демонстрации, контрадемонстрации, нагнетяване и изнервяне", добави той.

По думите му обществата навсякъде са изправени пред изпитания и предизвикателства и българите не са единствените.

"Да се водят медийни престрелки не е най-градивното, защото само притеснява всички, изнервя, и в крайна сметка не се постига нищо", заяви Сакскобургготски.

„Всеки един от нас да се опита да допринесе с нещо добро, една добра дума, да отстъпи някъде, да се вслуша какво говори другият. Може да си представите ефекта върху 7 милиона души, които са готови да имат това поведение, вместо всеки да гледа как да има последната дума и да си наложи мнението", добави бившият премиер.

"Аз съм бил потърпевш, знам колко лесно се критикува всичко и колко е трудно да се работи и да бъдат оценени усилията на хората", допълни той, цитиран от "Фокус".

„Моите разсъждения едва ли са да се изказвам критично или да взимам страна. Напротив - опитах се да погледна обективно и с едно око към Запада, където има дадени неща, които не са приети", добави той по повод на изявлението за протестите, с което излезе преди няколко дни.

„Надявам се да не се стигне до никаква криза, защото сме цивилизовани хора и европейци", добави Сакскобургготски.