Деница Сачева
Деница Сачева / БГНЕС, архив
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще разработи стратегия за човешките ресурси в социалния сектор, е казала министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на работна среща с представители на общините и на специализирани институции за пълнолетни лица с деменция. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Според Сачева е необходимо да се повиши професионалното образование в тази сфера, тъй като кандидатите за свързаните с нея специалности в последните години е намалял два пъти.

Изготвят Национална карта за социалните услуги

Тя е подчертала, че ще настоява за увеличение на заплатите на социалните работници. В България има 1356 социални услуги и обмяната на опит и добри практики между тях е много важна. В същото време общините трябва да засилят контролните си функции, смята министърът.

Социалният сектор ще бъде сред най-бързо развиващите се в целия Европейски съюз, е отбелязала тя и е посочила, че за последните 5 години ангажирани в социални дейности са над 10 млн. души.

Сачева: Българската социална система не отнема деца от семействата

По време на срещата е бил представен проект за дългосрочна грижа за възрастни и хора с увреждания, който се реализира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Основната цел на проекта е подготовката за извеждане на хора с психични разстройства и умствена изостаналост от 10 специализирани институции, които предстои да бъдат закрити. Ще бъдат направени индивидуални оценки на потребностите на всички потребители на институциите. Партньори по проекта са единадесетте държавни психиатрични болници в страната. Очаква се той да продължи до края на 2022 г.