Деница Сачева
Деница Сачева / Dariknews.bg
Социалното министерство разработва Национална карта за социалните услуги. Тя ще представи анализ на потребностите от тях, от което ще зависи и степента на финансирането им. В момента държавата финансира социалните услуги на база юридическо лице или капацитет, а с новия Закон за социални услуги средствата ще бъдат насочени към самите дейности, обясни ресорният министър Деница Сачева в Стара Загора.
 
Социалните услуги в страната са 1356, като за тази година заделените средства са около 294 милиона лева. Именно Националната карта ще бъде гаранция, че няма да се създаде безконтролен пазар на социалните услуги и че някой ще печели на гърба на хората, обясни министъра. „Става дума за регулиране на търсенето, предлагането и за насочването на обществените средства само там, където е необходимо разкриването на социалната услуга”.
 
В Закона за социалните услуги се предвижда още създаване на Агенция за качество на услугите. В момента 85% от тях се изпълняват от българските общини.
 
Сериозен обаче остава проблемът с кадрите, призна министър Сачева. „И ние трябва да си даваме сметка за това, че трябва да имаме стратегия за привличане  на повече хора, които да учат и после да практикуват тези професии. Това е функция както на политиката, която ние смятаме да предприемем, на възнаграждението, но и функция на българското общество към тези специалисти. Колкото повече показваме негативните примери, толкова повече ще отблъскваме младите хора да ги избират”.

център
Dariknews.bg

 
В Стара Загора Деница Сачева посети Дневен център за 72 деца и младежи с увреждания, за които се грижат 27 специалисти и помощен персонал. В областния град има 38 услуги, предстои разриването на още шест.
 
„Законът за социалните услуги се отнася и до подкрепа на семействата, а не отдалечаването им от тях. Проблемите, които бяха свързани със законодателството бяха заради наши сънародници, които имат проблеми с чужди социални служби. Към тези страхове се намират и хора, които подсилват със съмнения и подозрения и се стигне до тази масова пропаганда през последните месеци.
 
Българската социална система не отнема деца от семействата, българският социален модел е да се работи със семействата. От тях се извеждат деца само, когато има риск от насилие или риск за живота и здравето им. Дори тогава това не се случва веднага, а се работи дълго с разширеното семейство.
 
Българският модел на социална политика е семейно ориентиран и няма за цел да разрушава семейните връзки и отношения”, увери ресорният министър.
 
В Дневния център за деца и младежи с увреждания в Стара Загора освен социална работа и рехабилитация се предлага и образователна услуга, т.е. децата и семействата получават цялата подкрепа, от която се нуждаят. Центърът се посещава и от едно от шестте в света деца, които имат изключително рядко генетично заболяване. Услугите за децата до 18-годишна възраст са напълно безплатни.

Центърът в кв. „Три чучура-юг” е открит на 5 октомври 1998 година.

От 14 часа министър Сачева се включи в публична дискусия за Закона за социалните услуги, която се провежда в зала „П.Р. Славейков“.