С разпит на свидетели продължава делото срещу братя Галеви
С разпит на свидетели продължава делото срещу братя Галеви / DarikNews

С разпит на свидетели в Окръжния съд в Кюстендил продължи делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов, познати като братя Галеви, и още петима обвиняеми за участие в престъпна група за изнудване и принуда.

Над 200 обаждания по телефона от непознати номера са получили на телефоните си бившият кмет на община Дупница Пламен Соколов и съпругата му през 1998 година. „Бяхме заплашвани, че синът ни ще бъде убит и тялото му хвърлено пред вратата", заяви пред съда Соколов. Той благодари на Пламен Галев, че му е помогнал да се оневини по разследване за отклоняване на средства от Фонд „Бедствия и аварии", като го е завел при негов приятел в Апелативна прокуратура. Галев отрече да е имало подобна среща и на свой ред попита Соколов не му ли е искал като кмет 5000 лв., за да му запази пицарията в града. От своя страна Соколов определи Пламен Галев и Ангел Христов като "влиятелни хора".

Кметът на Дупница Атанас Янев и председателят на Общинския съвет Явор Тодоров коментираха пред съда работата на Консултативния съвет към общината. И двамата посочиха, че той е функционирал още по времето на предишния мандат. Що се отнася до срещите на Пламен Галев и Ангел Христов с граждани в общината, Янев каза, че пропускателният режим в сградата на общината е либерален.

До момента съдът е разпитал шестима свидетели, сред които съветникът от "Атака" в Дупница Методи Стойнев и председателят на Съюза на инвалидите Георги Буцев. 11 от призованите свидетели не се явиха на заседанието, предстои разпит на други шестима призовани.

Гражданските ищци и частни обвинители - Лидия Павлова, Пламен Миланов и Ивайло Иванов поскаха да не се дава ход на днешното заседание заради отсъствието на адвоката им Антон Сираков. Той не е представил извинение за неявяването си. Председателят на съдебния състав Мирослав Начев обаче даде ход на делото.

Други новини от Кюстендил