/ БТА
В Централната софийска синагога се проведе традиционния ритуал за запалване на свещите за Празника на светлината - Ханука.

Президентът Румен Радев запали първата свещ от ритуалния свещник и произнесе реч.
 

Ханука
БТА


"Светлината неизбежно побеждава мрака, стига да има хора с доблест и кураж, които да не се страхуват да се борят за нея", заяви държавният глава.

На празника присъстваха и министърът на правосъдието Атанас Славов, кметът на София Васил Терзиев, посланикът на Израел у нас Йоси Леви Сфариу председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Организацията на евреите в България “Шалом” Александър Оскар.
 

Ханука
БТА

„Този празник много евреи по света ще го посрещнат в несигурност и безпокойство. Станахме свидетели на безпрецедентни терористични атаки срещу Държавата Израел, които отнеха живота на много хора. Мнозина други бяха отвлечени и съдбата на много от тях остава неизвестна. Ние споделяме тревогите за участта на всички невинни жертви“, допълни още той. 

Държавният глава отбеляза, че нашата искрена надежда трябва да бъде час по-скоро да бъде постигнат мир. „Да се създадат необходимите условия за справедливо и устойчиво решение, основано на двете държави, което да гарантира сигурност и стабилност за всички. Нашата искрена надежда е да няма повече невинни мирни жертви и от двете страни“, каза още Румен Радев. 

По думите му борбата срещу злото и победата над него трябва да започва с малките неща в живота, сред които грижата за близките, съседите и приятелите. 

Иван Лазаров/БТА