С писмо до Станишев студентите искат да се ремонтират общежитията
С писмо до Станишев студентите искат да се ремонтират общежитията / cнимка: Sofia Photo Agency

Основен ремонт на всички общежития в страната поиска в писмо до премиера Сергей Станишев и министъра на образованието Даниел Вълчев Националното представителство на Студентските съвети, съобщи за Дарик председателят му Георги Илиев. По думите му става въпрос за общо 160 жилищни блока, в които живеят студенти.

В писмото до премиера и министъра на образованието студентите са описали плачевното състояние на студентските общежития. Според новоизбрания председател на националното им представителство Георги Илиев те не са ремонтирани от преди 40 години. В същото време около тях се презастроява, особено в Студентски град в София. В страната около студентските общежития е станало като пазар, разказа още той. Няма топла вода, базата е остаряла. До момента са ремонтирани три общежития, като идеята на тази програма е да се ремонтират всички като цяло, а не да се ремонтират по две-три общежития на година.

На каквато и стойност да възлиза подобна инвестиция според студентите, тя ще си струва, тъй като един ремонт може да намали наполовина разходите по загуба на вода и електрическа енергия заради старите тръби и инсталации. Самите общежития имат много големи загуби от електроенергия, вода. За пример може да се даде ремонта на новите общежития на УНСС. Там за една година на два еднакви блока, с еднаква леглова база, разходите на ремонтираната част е паднала с близо 50 %.