/ БТА
Макар предизборната кампания да не е официално стартирала, партиите заявиха своите основни приоритети за предстоящия вот на 2 октомври, след като се регистрираха в ЦИК. Самостоятелно управление, план за справяне с кризата, преговори с "Газпром", бяха само част от обещанията. Какво още заявиха от "Възраждане", "Демократична България", "Продължаваме Промяната",  БСП, ВМРО, ДПС, "Български възход" и "Ние идваме":

"Няма партия, с която да се коалира „Възраждане”. Ще управляваме самостоятелно България. Работим да сме първи и ще станем първи на изборите". Това заяви Петър Петров при регистрацията на партия "Възраждане" в ЦИК във вторник.

Петър Петров
БГНЕС

"Внесохме всички изискуеми от закона документи. Влизаме със заявка да спечелим изборите и очакваме това да се случи, за това работим, откакто е създадена партията - методично и последователно. Убедени сме, че хората ще ни гласуват доверие", заяви още Петров.

„Възраждане” се регистрира в ЦИК за изборите с цел да управляват самостоятелно

Документите си за регистрация на предсрочните избори подадоха и представители на "Демократична България". Те внесоха в ЦИК точно 8888 подписа.

"Демократична България" днес заяви своето желание за участие на изборите на 2 октомври като внесохме 8888 подписа от наши съмишленици, които поддържат нашето явяване на изборите. Ние събирахме подписите на открито, сред хората. Много добре и ясно чухме техните желания, а именно да довършим започнатото и да осигурим едно стабилно управление на страната", заяви бившият правосъден министър Надежда Йорданова при регистрацията на "Демократична България" в ЦИК за предсрочните парламентарни избори.

Надежда Йорданова ЦИК
БГНЕС

"Осмицата е символ на равновесие, на устойчивост. Който, каквото посее, това ще пожъне. Това е израз на нашето желание и нашето виждане, че в България трябва да има разум в политиката и устойчиво управление", обясни Йорданова за символиката на броя внесени подписи.

Йорданова: Очакваме ясен отговор от ПП за общо явяване на изборите

"Демократична България" внесе самостоятелно документите си за явяване на предсрочните избори на 2 октомври. Надежда Йорданова заяви, че от партията очакват ясен отговор от "Продължаваме Промяната" за общото им явяване на изборите. 

"Нашето желание на "Демократична България" за общо явяване на изборите с "Продължаваме промяната" е ясно заявено. Това, че към настоящия момент ние заявяваме отделна регистрация, означава, че чакаме ясен отговор от "Продължаваме Промяната" и все пак има последващи етапи. Знаем, че по хронограма до 27 август е възможно, регистрираните субекти за изборите да направят нови конфигурации, тоест да се обединят за общо явяване", заяви бившият правосъден министър.

„Продължаваме Промяната”: Въпрос на тактика е дали коалицията с ДБ да е преди или след изборите

От "Продължаваме Промяната" също заявиха участие за предсрочния вот н 2 октомври. Тъй като регистрацията им като партия все още не е готова, ПП подадоха документи чрез ВОЛТ и "Средна европейска класа", които бяха техни мандатоносители и на предходните избори.

Бишвият председател на 47 НС Никола Минчев заяви, че е въпрос на тактика е дали коалицията с "Демократична България" да е преди или след изборите.

"Със сигурност ще работим заедно с "Демократична България" - дали под формата на предизборна или следизборна коалиция, това е въпрос на тактика. Според това кой вариант ще ни донесе най-добри резултати за Народното събрание.", заяви Минчев. 

Продължаваме промяната ЦИК
БГНЕС

По думите му се очаква окончателната социология, която ще покаже кой е по-добрият вариант за "събирането на повече избиратели".

Продължаваме промяната ЦИК
БГНЕС

Той посочи, че в миналия парламент са работили добре с БСП и се надява това да продължи и в следващото НС. "Целим се в този формат да имаме мнозинство в бъдещия парламент. Това е нашата заявка", посочи бившият председател на Народното събрание.

Нинова: Тръгваме към тези избори със самочувствие (СНИМКИ/ВИДЕО)

За предсрочните избори на 2 октомври за нов парламент се регистрира и партия "БСП за България".

Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че левицата тръгва със самочувствие на тези избори. Тя очерта четири приоритета, които Тя представи 4 решения на партията, с които се гарантирало, че БСП  ще преведе България през следващите месеци”, ако влезе в следващия парламент. 

Корнелия Нинова ЦИК
БТА

"Имаме решения как да продължим от тук нататък, особено с кризата, която ни очаква през есента и зимата. Имаме четири работещи решения, които гарантираме, че ще преведем България и народа си по-спокойно през следващите месеци. Първото, ако ни дадете повече доверие и участваме в следващия кабинет налагане на мораториум на цената на газа, водата и парното, второто сериозна програма за компенсация на бизнеса в разликата на цените, трето продължение на социалната програма и социалните приоритети и четвърто: незабавни преговори с "Газпром". Това са решенията", заяви Нинова. 

Отиваме на избори с платформата на ВМРО, основана на защита на българския интерес, който беше предаден от коалицията „анти Македония“. Това каза съпредседателят на ВМРО - Българско национално движение (БНД) и евродепутат Ангел Джамбазки, след като от партията  внесоха документите за регистрация в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Документите внесоха съпредседателите на партията - Александър Сиди, Ангел Джамбазки и Искрен Веселинов.

ВМРО Ангел Джамбазки ЦИК
БТА

Внесохме повече от 4000 действителни подписа, амбицията ни е да бъдем участници в управлението на държавата, посочи Джамбазки.

"Когато ВМРО отново управлява, интересите ни по темата "Македония" ще бъдат защитени", каза  Ангел Джамбазки. Той посочи като приоритет доходите на хората и промяна в конституционния модел в държавата, за да се избегнат такива ситуации с много чести избори.

Своята заявка за участие на предсрочните избори за нов парламент дадоха и от "Дивжение за права и свободи". 

ДПС ЦИК
БТА

"Крайно време е да пресечем лъжата в политиката и не само. Крайно време е да възстановим нормалността, но това не означава реваншизъм. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като движението регистрира 3333 подписа в Централна избирателна комисия за участие във вота през октомври.

За да има просперитет, трябва да има обединение и диалог, каза Карадайъ и посочи, че нагласата им е за победа на българските граждани, а тя минава през победа на ДПС на изборите.

От политическия проект на бишия служебен премиер Стефан Янев "Български възход" не изчакаха решението на съда за регистрация на партията и подадоха документи в ЦИК чрез мандатоносители. 

Даниела Дашева Български възход ЦИК
БТА

"С цел запазване на всички законови изисквания преценихме, че е по-добре да не изчакаме решението на съда окончателно за вписването в регистъра на политическите партии и за тези избори се явяваме с партии мандатоносители, съмишленици – партия „Свобода”, партия на Зелените и партия Земеделски народен съюз". Това заяви проф. Десислава Дашева, член на изпълнителния съвет на „Български възход".

„Ние идваме!“ с мандата на Единната народна партия  също внесе документи за регистрация за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври. На излизане от Централната избирателна комисия  (ЦИК) Николай Хаджигенов съобщи пред журналисти, че са внесли 3123 подписа за регистрация.

Ние идваме ЦИК
БТА

14 партии и 1 коалиция са се регистрирали до момента в ЦИК

„Ние идваме!“, с мандата на „Единна народна партия“ също предстои да внесе в 15:30 часа във вторник документи за регистрация за участие в предстоящите извънредни парламентарни избори. Николай Хаджигенов, Мария Капон и Арман Бабикян ще приложат и подписка на избиратели, подкрепящи регистрацията в Централната избирателна комисия. 

ЦИК започна приема на документи на 10 август 2022 г. До понеделник следобед за участие в изборите за народни представители документи бяха подали 14 партии и 1 коалиция, съгласно приложения списък. Сред тях са "Продължаваме промяната" и коалицията ГЕРБ-СДС.

„Системата ни убива” ще участва във вота като гражданска квота към партия

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация е до 17 часа на 17 август 2022 г.