Румен Янков e председателят на Конституционния съд
Румен Янков e председателят на Конституционния съд / netinfo

Румен Янков бе избран за председател на Конституционния съд на мястото на Неделчо Беронов, който излезе от състава на съда на 2 октомври. Мандатът на председателя на Конституционния съд е три години.

Три кандидатури са били издигнати за поста председател на Конституционния съд на заседанието днес: на бившия съветник на президента Георги Първанов по юридическите въпроси проф. Евгени Танчев, тази на Румен Янков и на Васил Гоцев. Румен Янков е избран след балотаж.

На първия тур за Евгени Танчев са гласували петима конституционни съдии, четирима - за Румен Янков и трима са били за Васил Гоцев. При повторното гласуване Румен Янков е събрал седем гласа и пет са останали за Евгени Танчев.

Новият председател на Конституционния съд е известна фигура в съдебната власт. Янков бе председател на Върховния касационен съд и беше обект на силна лична атака от страна на бившия главен прокурор Никола Филчев. Непосредствено след това той бе избран за съдия в Конституционния съд от съдебната квота.

Румен Янков е шестият председател на съда от създаването му през 1991 г. след Асен Манов, проф. Живко Сталев, Христо Данов и Неделчо Беронов. Румен Янков за втори път оглавява Конституционния съд. През 2003 г. той бе председател за около година, като довърши председателския мандат на починалия Христо Данов.