Росица Янакиева: Има кампания за отстраняването ми като кмет
Росица Янакиева: Има кампания за отстраняването ми като кмет / снимка: БГНЕС

Кметът на Перник Росица Янакиева твърди, че има кампания за отстраняването й от заемания пост. "Постигането на тази цел е близка и определена от инициаторите до изборите на 25 май", заяви на пресконференция градоначалничката.

И днес пред общинската сграда, където се помещава и ръководството на Общинския съвет, се провежда протест с искането на оставки. Недоволството, каквото се проведе и в петък, е заради сеч на дървета от общинския горски фонд в планината Голо Бърдо. Към групата протестиращи в петък се присъединиха работници на фирмата по чистотата, които недоволстваха заради неизплатени заплати.

„Фактът, че в групата протестиращи има активисти от Младежкото обединение на БСП е показателно. Много бих искала да греша, защото не мога да си мисля, че там, където съм била до вчера, където са били емоциите и усилията ми, има такива хора". Относно инициаторите на антикметската кампания, Янакиева заяви: „Става въпрос за хора, които добре са преценили и политическия и икономическия си интерес".

Според нея, тази кампания е предопределена от изборите на 25 май, на които политическите сили ще доказват себе си. Като една от причините, Янакиева посочи и проведените кметски избори в село Богданов дол, където АБВ подкрепи спечелилия вота претендент, а кандидатът на БСП загуби.

„Жалкото е, че точно млади хора позволяват да бъдат „мотивирани", най-вероятно и финансово", предположи Янакиева. „Хвърляне на бомбички, камъни, яйца по общинската сграда и блокиране входа на община Перник въобще не влиза в представите за обществен ред", допълни кметът на Перник.