Поради нарасналия брой нови случаи на заразени с COVID-19 у нас и претоварената здравна система Министерството на образованието излезе със заповед, с която всички ученици в общините с над 750 болни на 100 000 да учат онлайн от 21 октомври. Така учениците от всички класове в София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник преминаха на изцяло дистанционно обучение. Впоследствие се включиха още общини, а в други бе въведен ротационен принцип.

Преди ден на брифинг на Просветното министерство и на Здравното министерство стана ясно, че се прави всичко възможно учениците да се върнат поетапно в клас. Като се започне от най-малките (от 1 до 4 клас). Как – с безплатни, щадящи тестове за деца, чрез които ще се установи дали детето е заразено с коронавирусна инфекция.

Тестването със слюнка ще бъде два пъти седмично - в понеделник и четвъртък. При установяване на положителен тест, целта е детето да остане под карантина 14 дни, а не да излиза цялата паралелка. Заявката на властта беше - ако се види, че е създадена добра организация и този механизъм работи добре, се продължава и с децата в по-горните класове.

На училище в пандемия: COVID тестове за децата за присъствено обучение

Днес министърът на образованието и науката проф. Николай Денков уточни, че средствата за тестовете вече са осигурени и започва организация около това точно колко теста от кой вид ще бъдат поръчани. Два са основните типа тестове за учениците и те се използват вече в две столични училища - в 51-во и 119-то, като те се различават съществено.

Той обясни, че учениците ще се тестват в първия час, като с това ще се занимават учителите. При единия от тестовете ще трябва още един или двама човека да им помагат, защото един учител няма да може да се справи. При теста, който е от типа на четка за зъби, учителят може да се справи и без да му е необходима помощ.

COVID-19 у нас: Рекорден брой новозаразени и починали от началото на пандемията

"Децата, които са преболедували, със съответния документ, и децата, които са ваксинирани - вече това са над 4 процента от учениците, те няма да бъдат тествани и ще влизат с документа, че са преболедували и имат защита", съобщи още министър Денков.

Тази актуална тема предизвика бурни реакции в обществото и най-вече сред родителите. Затова в нашата анкета ви попитахме дали одобрявате тестовете за деца за присъствено обучение. Включиха се над 1100 души, които отразиха своето мнение, а отговорите до последно бяха изключително оспорвани.
 

анкета тестове


Все пак най-много хора - над 300 души (27.8%) смятат идеята за безумна.

Приблизително толкова гласове е събрал и отговорът „Не“ и съответно неодобрението на тази идея на властите. Така смятат над 300 души от гласувалите на сайта ни (27.4%).

Категорично „ЗА“ тестване на децата за присъствено обучение са се обявили близо 290 души (26.3%).

И най-малко хора смятат, че е важно какви точно ще са въведените в употреба тестове в училище и колко точно често ще се правят на децата. Този отговор са дали едва 202 души (18.4%).

Просветният министър разясни COVID тестването на учениците за присъствено обучение

Според образователния министър, ако идеята за тестовете е била направена в началото на годината, е щяло да има революция и бунт.

"Досега съпротивата срещу тестването на децата винаги е била 100 процента и трябваше да се съобразяваме с нея, а в момента изборът е учениците да са в училище и да се тестват, или да са вкъщи. Ще дадем този избор на родителите и нека го направят. В началото на годината, ако бяхме казали, че трябва да се наложат тези тестове, щеше да има революция, бунт, и нямаше да имаме достатъчно аргументи да кажем, че това е наложително. Сега заболеваемостта е такава, че не можем да пуснем децата в училище без тези тестове, защото те ще се разболеят и последствията може да бъдат много тежки", коментира пред БНТ министър Денков.

Той отбеляза, че има дискусия - дали да вземем само от единия тест, или от двата вида. „Днес със сигурност ще поръчаме единия от типовете тестове, а със социалните партньори в образованието ще обсъдим дали да поръчаме и от втория вид тест. Ако родителите разберат, че това е правилният начин, ще има още поръчки на тестове и за учениците от пети до седми клас. Такива тестове се използват в Германия, в Австрия и в много други страни“, отбеляза още образователният министър.

Обявиха при какви условия ще бъде въведен локдаун в България