Учениците от училищата, затворени заради заболяемост над 750 на 100 000 души на общинско ниво, ще се върнат поетапно в клас, стана ясно вчера от министрите на образованието и здравеопазването. Прави се всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас като начало. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката внасят в Министерския съвет проект за решение за осигуряване на 13 милиона лева за безплатни щадящи тестове за деца - със слюнка, чрез които ще се установи дали детето е заразено с коронавирусна инфекция. Тестването ще бъде два пъти седмично - в понеделник и четвъртък. При установяване на положителен тест, целта е детето да остане под карантина 14 дни, а не да излиза цялата паралелка. Заявката на властта беше - ако се види, че е създадена добра организация и този механизъм работи добре, се продължава и с децата в по-горните класове.

На училище в пандемия: COVID тестове за децата за присъствено обучение

"Досега съпротивата срещу тестването на децата винаги е била 100 процента и трябваше да се съобразяваме с нея, а в момента изборът е учениците да са в училище и да се тестват, или да са вкъщи. Ще дадем този избор на родителите и нека го направят. В началото на годината, ако бяхме казали, че трябва да се наложат тези тестове, щеше да има революция, бунт, и нямаше да имаме достатъчно аргументи да кажем, че това е наложително. Сега заболеваемостта е такава, че не можем да пуснем децата в училище без тези тестове, защото те ще се разболеят и последствията може да бъдат много тежки". Това коментира днес пред БНТ министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, който от вчера вече е академик на Българската академия на науките.

Вчера беше подписано постановлението на Министерския съвет, средствата за тестовете са осигурени и още днес ще напишем писмото - точно колко теста от кой вид ще поръчаме. Два са основните типа тестове за учениците и те се използват вече в две столични училища - в 51-во и 119-то, като те се различават съществено, каза още министърът.

COVID-19 у нас: Рекорден брой новозаразени и починали от началото на пандемията

Той отбеляза, че има дискусия - дали да вземем само от единия тест, или от двата вида. „Днес със сигурност ще поръчаме единия от типовете тестове, а със социалните партньори в образованието ще обсъдим дали да поръчаме и от втория вид тест. Ако родителите разберат, че това е правилният начин, ще има още поръчки на тестове и за учениците от пети до седми клас. Такива тестове се използват в Германия, в Австрия и в много други страни“, отбеляза образователният министър.

Той обясни, че учениците ще се тестват два пъти седмично - в понеделник и в четвъртък, в първия час, като с това ще се занимават учителите. При единия от тестовете ще трябва още един или двама човека да им помагат, защото един учител няма да може да се справи. При теста, който е от типа на четка за зъби, учителят може да се справи и без да му е необходима помощ.

"Децата, които са преболедували, със съответния документ, и децата, които са ваксинирани - вече това са над 4 процента от учениците, те няма да бъдат тествани и ще влизат с документа, че са преболедували и имат защита", съобщи министър Денков.

Обявиха при какви условия ще бъде въведен локдаун в България

Той каза, че има 17 деца, починали от COVID-19, има и над 150 деца, които в момента са в болница, и не можем да позволим "взрив" в училищата на болни деца, защото това ще има много тежки последствия.

За по-големите ученици също ще се използват тези тестове, които са за учениците от първи до четвърти клас, съобщи министър Денков. Той заяви, че амбицията на Министерството на образованието и науката е през следващата седмица в клас да се върнат учениците от първи до четвърти клас, а след това би трябвало да се завърнат и учениците от пети до седми клас, ако "всичко е наред".

През последната седмица има ускоряване на процеса на ваксиниране на учителите. Той беше със сравнително добро темпо до 15 септември, след това обаче практически "замря", а сега има ускорение на този процес, коментира образователният министър.

Проф. Николай Денков заяви, че ще иска ясен план от ректорите за това как ще бъдат отворени за присъствено обучение университетите със зелените сертификати.

А вие одобрявате ли тестовете за деца за присъствено обучение? Гласувайте в анкетата ни ТУК
БНТ, БТА