Учениците от училищата, затворени заради заболяемост над 750 на 100 000 души на общинско ниво, ще се върнат поетапно в клас. Прави се всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата от I до IV клас. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката внасят в Министерския съвет проект за решение за осигуряване на 13 милиона лева за безплатни щадящи тестове за деца - със слюнка, чрез които ще се установи дали детето е заразено с коронавирусна инфекция. Целта е да се осигури връщането им в клас. Това съобщиха на съвместен брифинг пред медиите здравният министър д-р Стойчо Кацаров и образователният министър Николай Денков. 

COVID-19 в България: Новите случаи за последните 24 часа

"Надявам се възможно най-бързо да се осигурят тестовете, още днес ще обявим обществена поръчка. Желанието ни е да ги осигурим бързо, за да може поне децата от 1 до 4 клас да се върнат в училище още следващата седмица. Ако видим, че е създадена добра организация, че този механизъм работи добре, продължаваме и с децата в по-горните класове“, коментира министър Кацаров и допълни, че не е сигурно дали тестовете ще бъдат доставени дотогава.

Тестването ще бъде два пъти седмично - в понеделник и четвъртък. При установяване на положителен тест, целта е детето да остане под карантина 14 дни, а не да излиза цялата паралелка.

enlightenedДецата няма да имат досег с каквото и да е медицинско изделие, всичко ще бъде максимално щадящо, увери здравният министър. "С теста не се докосва детето, не се бърка в носа или в устата му, единственото, което трябва да направи, е да отдели слюнка в контейнерче", обясни той. Тестването ще става със съгласието на родителите. Децата, чиито родители не са съгласни, ще продължат да учат онлайн.

"Тестването се прави не само в интерес на образователната система, а на хората, на родителите, на децата, на бабите и дядовците на децата, защото ако по този начин успеем да открием, че дадено дете е носител на вируса, така ще предпазим и неговите близки и съученици", изтъкна още здравният министър.

Стойчо Кацаров
БГНЕС


Голяма част от учителите не одобряват зелен сертификат в училище

През последната седмица над 500 деца и младежи дневно са били заразени с инфекцията, каза министърът на образованието и науката проф.Николай Денков.

"Не се започва с тестване на всички учениците едновременно, защото най-потърпевши са най-малките. За по-големите ученици се очаква тестването да се организира скоро след това", допълни той.

По думите му има възможност в част от първия учебен час в понеделник и в четвъртък да се правят тестовете.

Синдикат „Образование“: Ще бъде ли въведен зелен сертификат за българските учители?

enlightenedАко учителите нямат зелен сертификат, също ще бъдат тествани два пъти седмично, добави министър Денков. По думите му този тип тестове не изисква да се правят от медицинско лице.

Той се обърна с молба към родителите да съдейтстват да проработят новите мерки, като разрешат тестването на децата: "Наложи се рязко да променим мерките защото минахме границите на заболеваемостта. Основната трудност, с която се сбълскваме с нашата система са две различни обществени мнения, които трябва да се обединият за да проработи новия подход. Новият подход е филтър на входа на училището, безопасна среда, така че който иска си праща децата, който иска ги държи в къщи на домашно обучение. За да се случи това, ние имаме подкрепа от родителите за използването на щадящите тестове. Те и сега бяха налице, но родителите не искаха тестовете да бъдат използвани", изтъкна Денков. 

Николай Денков
БГНЕС

От Националната мрежа за децата приветстваха мерките, които се предприемат за връщането на децата в училище и апелираха информацията към родителите да е много конкретна и ясна.

Представителите на организацията припомниха, че има възможност детето да остане вкъщи, в дистанционна форма на обучение, ако родителят настоява за това. За да има безопасна среда в училище, трябва да се намали разпространението на заболяването в общността, включително и извън училищата.

Представителите на организацията апелираха да бъде засилен контролът по спазването на всички мерки, както и за връщане на големите ученици в училище.

А вие одобрявате ли тестовете за деца за присъствено обучение? Гласувайте в анкетата ни ТУК

Жалби във ВАС срещу заповедите за зелен сертификат и онлайн обучението