/ iStock/Getty Images
Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" изпрати отворено писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по повод на напрежението в образователната система, свързано с това, че през последните дни се загатва за задължителен зелен сертификат за учителите в България. Това съобщи председателят на синдиката д-р Юлиян Петров.

Жалби във ВАС срещу заповедите за зелен сертификат и онлайн обучението

"Какъв е вашият стратегически план за образователната система, за въвеждането на обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) и за диференцирания подход, за евентуално въвеждане на зелен сертификат към учители и ученици, и за Вашите грижи като министър на здравеопазването, за здравето на българските учители", питат в писмото от синдиката здравния министър. И заявяват, че образователната система е най-организираната и най-планомерната система в България, тя е и най-голямата публична сфера в страната.

Затова българските учители искат да знаят: ще бъде ли въведен зелен сертификат за българските учители; ще бъде ли въведен зелен сертификат за ученици след 12-годишна или след 18-годишна възраст; ако бъда въведен, какъв ще бъде гратисният период за неговото въвеждане; зеленият сертификат ще има ли обвързаност с процента на заболеваемост; ако бъде въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли безплатни антигенни тестове (3 пъти седмично) за работещите в образователни институции, които все още не са ваксинирани; каква ще бъде организацията от МЗ при евентуално въвеждане на зеления сертификат; ако бъде въведен той, ще се осигурят ли пунктове за антигенни тестове във всяка образователна институция.

Ябълката на раздора: Полюсни мнения за зеления сертификат

"Ще бъдат ли признати за учителите тестовете за антитела, при условие че наша анкета установи, че 45 процента от работещите в системата са преболедували, но не са обявили това в РЗИ, питат от Синдиката "Образование" и поставят въпроса: учители, боледуващи от кои болести, ще получат зелен сертификат, без ваксина.

"Неодобрението на въвеждането на зелен сертификат в образователната система е 86 процента срещу едва 12 процента одобрение и неговото неочаквано въвеждане ще блокира образователната система, ще доведе до отлив на учители и ще създаде брутални трудности на българските родители. Близо 35 процента от българските учители казват, че биха напуснали системата при въвеждане на зелен сертификат. Преминаването в ОРЕС на начален етап води до огромни дефицити в учениците на тази възраст, а вредите за първокласниците ще бъдат непреодолими, при по-дълго прилагане на тази мярка. Синдикатът "Образование" запазва своята готовност да реагира с всички възможни средства, включващи протести и стачка при липса на диалог в тази трудна ситуация", се казва в писмото.
БТА