"Нямаме никакво намерение да се откажем от зеления сертификат", заяви категорично по повод новите мерки заместник здравният министър д-р Златанов
Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1000 заразени на 100 000 души и запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9000, ще се реши за въвеждането на локдаун. Това обяви пред NOVA заместник здравният министър д-р Александър Златанов.

„Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън къщи”, добави той.

COVID-19 у нас: Рекорден брой новозаразени и починали от началото на пандемията

Министър Кацаров: Капацитетът на интензивните легла е близо до изчерпване

В момента 7000 души с коронавирус са настанени в лечебни заведения. „Почти над 600 пациенти са в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 легла за интензивни грижи. Към момента, според необходимостите, поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти”, уточни той.

Златанов увери, че от Здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. „Опитваме се всячески да не спрем спешните оперативни интервенции, операции и други”, добави зам.-министърът.

Стефан Янев: Мерките са временни, не целят задължителна ваксинация

Относно зеления сертификат, Златанов беше категоричен, че от министерството нямат никакво намерение да се откажат от тази мярка.

По думите му рестрикцията е въведена напълно адекватно в точния момент. 

На училище в пандемия: COVID тестове за децата за присъствено обучение

Междувременно властите обявиха, че се прави всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата поне от 1 до 4 клас. Като се планира да бъдат правени 2 пъти седмично максимално щадящи тестове на децата, единствено със слюнка. 

А вие одобрявате ли тестовете за деца за присъствено обучение? Гласувайте в анкетата ни ТУК