"В ситуация на тежки кризи не очаквайте от мен да се поддам на популизъм", посочи премиерът
Служебният премиер Стефан Янев направи ретроспекция на изминалата тежка седмица, като написа емоционален пост на страницата си във фейсбук. От вчера (21 октомври) вече са в сила новите противоепидемични мерки в страната, които бяха въведени заради усложнената ситуация с COVID-19 у нас. Те изискват представянето на зелен сертификат при посещения в определени обекти. По думите на премиера въведените мерки са временни и не целят задължителна ваксинация. 

"Последните седмици бяха трудни, динамични
и изпълнени с предизвикателства. Трябваше да търсим едновременно бързи и ефективни решения, както заради увеличаването на случаите на коронавирус у нас, така и заради шоковия скок на цената на електроенергията в контекста на общата негативна тенденция на европейския енергиен пазар. В тази връзка и с оглед на поетия от мен ангажимент за по-директна и открита комуникация, така че българското общество да е по-добре информирано за онова, което се случва и защо се случва, ще се опитам да направя ретроспекция на последната седмица", посочва Янев.

Янев за COVID мерките: Готов съм да понеса отговорността

Служебният премиер посочи, че новите мерки са най-добрият вариант да се избегне локдаун. 

"Разбирайки добре общественото недоволство и осъзнавайки, че ще понесем критики, особено в разгара на политическа кампания, предложихме временни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Наясно сме с политическите последици от тези непопулярни действия, но аз, както уверен съм и моите колеги, споделяме позицията, че гарантирането на политическото ни оцеляване и перспектива не могат да бъдат основания да поставим под риск живота и здравето на българските граждани, нито можем да си позволим да дестабилизираме нашата здравна система. В ситуация на тежки кризи не очаквайте от мен да се поддам на популизъм, пренебрегвайки най-висшата ценност – човешкият живот, и поставяйки под риск жизнеността на социално-икономическата ни система. В този смисъл, макар и непопулярни, смятам, че мерките са най-добрият вариант за справяне със създалата се ситуация, без да се стига до налагане на нов локдаун", допълва още той.

Ябълката на раздора: Полюсни мнения за зеления сертификат

Мерките категорично са временни, не целят задължителна ваксинация, увери още веднъж министър-председателят.

"Отново искам да подчертая, че тези мерки не целят да направят ваксинацията задължителна за населението. Дълбоко вярвам в свободния избор на всеки един от нас да взима решения за собственото си здраве. Вярвам обаче, че и всеки, респективно, трябва да може да носи и отговорност за тези решения. В този контекст и сертификатите важат както за ваксинирани, така и за преболедували граждани, и за такива, които имат негативен тест. Отново акцентирам, че мерките категорично са временни и ще бъдат отменени в момента, в който ситуацията се нормализира", допълни Стефан Янев.

Вече са в сила новите мерки в страната

Премиерът припомни още веднъж, че държавата ще компенсира бизнеса за високите цени на тока. Това стана ясно още вчера след заседание на Министерския съвет. 

Над 630 000 клиенти, които закупуват ток на свободния пазар, ще получат компенсация от 110 лв./мвтч. Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври 2021 г. до 31 ноември 2021 г., като за програмата са предвидени 450 млн. лв. Те ще бъдат осигурени от държавния бюджет за сметка на предоставянето на безвъзмездни средства в размер на 450 милиона лева от АЕЦ „Козлодуй“. Изплащането ще започне още със следващите фактури за потребявана електроенергия на небитовите клиенти. Всички компенсации ще бъдат получени в рамките на календарната 2021 г.

"Тази мярка допълва пакетът с мерки, които приехме във връзка с растящите цени на електроенергията и които имат за цел да смекчат натиска върху българската икономика, респективно върху българските потребители, в резултат от негативните процеси, които наблюдаваме в рамките на целия европейски енергиен пазар", уточни Стефан Янев.

Държавата ще компенсира бизнеса за високите цени на тока

Премиерът изтъкна, че фона на възникналите кризи продължава и подготовката за предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември. 

"Проведох среща с всички областни управители в страната, за да обсъдим предизвикателствата, свързани с вота. Машинното гласуване и предотвратяването на купения и контролиран вот бяха сред основните теми. Уверих представителите на изпълнителната власт на местно ниво, че МВР и останалите правоохранителните органи работят и ще продължат да работят активно срещу всички порочни практики, на които сме били свидетели при провеждането на избори през годините", посочи Янев и допълни:

е бъдат осигурени и допълнителни машини, чрез които да се гарантира, че електоралният процес ще протече безпроблемно, спокойно и че хората ще могат да упражнят свободно правото си на глас. Призовах и за активна разяснителна кампания по процеса на гласуване, така че гражданите да нямат притеснения в деня на вота".

Няма да се изисква зелен сертификат за гласуване на изборите