"Намираме се в тежка ситуация и това не е спекулация, а факт. Здравната ни система е на границата на своя капацитет", заяви премиерът
Служебният премиер Стефан Янев коментира на извънреден брифинг в Министерския съвет нововъведените противоепидемични мерки заради усложнената ситуация в страната и високия брой новозаразени с COVID-19. Както и последвалите критики. По думите му властта е направила всичко необходимо на фона на сериозните предизвикателства с цел запазване на живота на българските граждани и стабилността на здравната система. Премиерът заяви категорично, че е готов да поеме отговорност за всички тези действия.

Вече са в сила новите мерки в страната

"България се намира в труден момент, момент на множество изпитания, които можем да преодолеем само с общи усилия. Считам, че е мой дълг и основен ангажимент от позицията, която заемам, да бъда честен и прям с вас в тази трудна ситуация, в която се намираме днес като общество, като държава, като нация. Изправени сме пред сериозни кризи, които заплашват стабилността на нашата социално-икономическа система. Предизвикателствата са много и аз добре разбирам основанията за негативните обществени реакции и за напрежението, което наблюдаваме през последните седмици. Няма да се оправдавам, нищо ще защитавам действията на служебния кабинет, защото да, направихме грешки. Но това да се греши е нещо неизбежно, нещо човешко. И ние се опитваме да коригираме действията си винаги, когато е необходимо. Но направихме и много положителни стъпки, чийто ефект вероятно не е много видим и осезаем точно в момента, но съм сигурен, че ще бъде усетен в перспектива", посочи Янев. 

"Намираме се в тежка ситуация и това не е спекулация, а факт, с който трябва да се съобразяваме. Не искам да преекспонирам и да представям ситуацията като по-драматична, отколкото всъщност е. Не очаквайте от мен да се опитвам да ви манипулирам, чертаейки апокалиптични картини. Истината е, че българската здравна система е на границата на своя капацитет да се справи със ситуацията и да осигури ефективна грижа. Всичко това не е оправдание! Това е ситуацията", допълни служебният премиер.

Какво е зелен сертификат и как можем да се сдобием с него

По думите му въведените от Здравното министерство мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори или резултат от желание да се ограничават правата на българите. "Напротив, направихме необходимото да отложим прилагането на по-строги мерки до последния възможен момент", допълни той.

enlightenedЯнев бе категоричен, че локдаун няма, въпреки спекулациите.

"Това, което предприемаме като временна мярка, е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е затваряне на държавата с всички произтичащи ефекти и дефекти", обясни Янев.

enlightened"Аз съм готов да понеса отговорността, както всеки един от членовете на служебния кабинет. Въпросът е дали всеки един от нас и заедно можем да носим отговорност за своя живот и живота на ближния, за бъдещето ни. Затова ви призовавам за малко търпение, за малко разбиране, за солидарност и съпричастност, за да можем да преодолеем ситуацията заедно, като общество, като нация и най-бързо да се върнем към нормалността", заяви Стефан Янев и призова да няма възползване от ситуацията.

Новите COVID мерки: Въвеждат зелен сертификат за редица дейности

Една от грешките на служебното правителство е, че не е дало достатъчно време на хората да се подготвят за мерките срещу разпространението на COVID-19. Това призна на брифинга министър-председателят в отговор на журналистически въпрос дали не е трябвало да се подготви обществеността по-рано за тези мерки. Той обаче добави, че тези критерии и възможности, които са в сила от днес, отдавна са изписани, коментирани и обществено обсъждани.

Според него, това са меки мерки, защото става въпрос за определен кръг места, в които се въвежда необходимост от показване на документ, че човек е преболедувал или отговаря на определени условия, които са упоменати в заповедта на здравния министър, за да имат достъп до тези места.

enlightened"Да, може да бъдем критикувани за необходимото време за подготовка на съответните системи, но както знаете, макар че заповедта е влязла в сила от днес, нейното налагане ще започне през следващата седмица именно предвид факта и необходимостта да се даде такова време хората да имат готовност да се подготвят по адекватен начин", каза още Янев.

Служебният премиер поясни, че основанието да се вземе решение за мерките в последния момент е, защото служебното правителство иска максимално всичко да е отворено и да работи - и училища, и бизнес, и общественият живот.