Над 630 000 небитови крайни клиенти ще бъдат подкрепени заради високите цени на електрическата енергия, реши служебният кабинет. Те ще получат компенсация от 110 лева на мегаватчас. Компенсациите ще бъдат изплатени до края на календарната 2021 година. Това съобщи служебният министър-председател Стефан Янев на извънреден брифинг.

"Помощта ще се отпуска автоматично въз основа на сключен договор между Министерство на енергетиката и търговците на електрическа енергия, доставчици от последна инстанция, производители на електрическа енергия, продаващи на крайни небитови клиенти и оператори на организиран борсов пазар на електрическа енергия. Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и фиксираната ставка за подпомагане", обясни премиерът. 

Работодатели и синдикати излязоха на протест заради цените на тока (СНИМКИ)

Бюджетът на програмата е в общ размер от 450 милиона лева.

Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври т.г. до 30 ноември включително, като компенсациите ще се изплащат до края на 2021 г. „Средствата ще бъдат осигурени по държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ „Козлодуй“, през следващите отчетни години ще се намали с посочената сума дължимият за внасяне дивидент от БЕХ“, обясни Янев.

АИКБ: Цената на тока се вдигна 4 пъти, не се вижда таван (ВИДЕО)

В брифинга участваха още министърът на финансите Валери Белчев, министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на енергетиката Андрей Живков.

Първите компенсации на небитовите клиенти се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се подписват след пет дни.

Тези фактури са от 1-во до 15-то число на ноември. Помощта ще се отпуска автоматично.

За извънборсовите търгове, които са били предложени от някои работодателски организации, има ясно становище, изразено и от Комисията за енергийно и водно регулиране, както и юридическо становище, че това е сериозно нарушаване на пазара, което е недопустимо. Това отговори служебният министър на енергетиката Андрей Живков на журналистически въпрос дали все още се дискутират предложенията на бизнеса за директни търгове и покупка на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" или от Националната електрическа компания.