Председателят на Комисията по енергетика в 46-ия парламент Иван Хиновски заяви, че не можем да спрем износа на ток.  

"Износът не може да бъде ограничен, защото като страна членка на ЕС спазваме правилата за свобода на износа. Ако го направим ни очакват санкции от ЕК. Не можем да ограничаваме износа, но може да променим правилата”, каза той по NOVA.

“За експертите е ясно каква е природата на развитието в момента на пазара на енергията в България в момента. Факт е, че нямаме съвършена система за търговия на Енергийната борса”, каза Хиновски.

 „Явяват се сериозни играчи, които дават гаранции, че могат да купят големи количества енергия. Те купуват 300 мегавата на търг, малките играчи остават без енергия и така се създава дефицит на борсата. Тази енергия или се изнася, а тя се изнася напоследък, защото се правят огромни печалби”, посочи още той.

„Затова предложихме промяна в правилата за търговия на Енергийната борса. Да се започне с малки квоти за продажба. И да се започне с малкия бизнес, който няма нужда от 50 мегавата, а чака препродаване, за да задоволи нуждите си”, каза Хиновски.

Основният проблем в момента е фактът, че малки предприятия не могат да си купят енергия, която им е необходима – около 1 и 5 мегавата, поясни Иван Хиновски.
NOVA