Мая Манолова
Мая Манолова / БТА
Временна комисия по ревизията в парламента се зае с проблема с цените на пазара на електроенергията за бизнеса. За тази цел депутатите изслушват компетентни лица по темата.я

Според изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов, пазарните обединения на енергийните борси не се отразяват драматично на цените.
 

Константин Константинов, изпълнителен директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ)
БТА


По думите му пазарните обединения са един способ, който повишава автоматичността и улеснява начина на търговия за самите пазарни участници. "Но пазарните обединения не влияят на обмена между две пазарни зони", изтъкна Константинов. Той допълни, че този обмен е съществувал и преди пазарното обединение и съществува и след пазарното обединение.

Пазарното обединение на енергийните борси между България и Гърция в момента има пазарен и свободен капацитет между 600-700 мегавата за всеки час, посочи изпълнителният директор на БНЕБ. Но този обмен го е имал и преди това пазарно обединение, добави Константинов. "Пазарното обединение с Гърция, както и което и да е друго пазарно обединение, не влияе на цените, камо ли драматично", изтъкна той.

Има риск железопътните пpeвoзвaчи да спрат работа дo дни зapaди виcoкитe цeни нa тока

Проектът за пазарното обединение на енергийните борси на България и Румъния е от няколко години. Това пазарно обединение се е забавило, защото първо е трябвало да се осъществи т.нар. "локално обединение" между четири европейски държави - Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.

"За да бъде възможно нашето обединение, тези четири държави трябваше да се обединят с останалата част на Европа", обясни Константинов. Той уточни, че това обединение е било забавено над 10 месеца. Но все пак вече е факт и по този начин дава "зелена светлина", за да започне проектът на обединение на пазарните сегменти "ден напред" на двете борси да се случи по-скоро. Вече е утвърден график, по който на 20 септември ще започнат пазарните тестове на този проект. Те отнемат около месец. Това ще позволи през октомври да бъде организирана първата тръжна сесия на пазар "Ден напред" в режим пазарно обединение.

Манолова: Има сигнали за изкуствено повишаване цените на тока в Комисията по ревизия

Проектът за обеди принение на пазара с Гърция е започнал много по-късно, защото до преди година гръцката борса не е имала работещ пазар "Ден напред". След като този пазарен сегмент е заработил на гръцката борса, както и поради забавянето на пазарното обединение с Румъния, обединението на нашата енергийна борса с тази на Гърция се е случило на 11 май, напомни Константинов.

Прокуратурата и ДАНС проверяват високата цена на тока

В крайна сметка целта е всички борсови пазари в рамките на Европейския съюз в сегмента "Ден напред" да бъдат свързани чрез т.нар. "пазарни обединения". По този начин ще стане най-ползотворно и ефективното използване на т. нар. "трансгранични права за пренос". Това е възможността на електрическата енергия да преминава двупосочно от една електрическа система в друга, обясни още изпълнителният директор на БНЕБ.
БТА