ресторант заведение
ресторант заведение / iStock/Getty Images
Краят на епидемичната обстановка означава единствено спиране на и без това липсващата подкрепа за бизнеса, заявиха от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ)
"Отпадането на епидемичната обстановка означава единствено спиране на и без това липсващата подкрепа за българския бизнес и на бонусите за всички работещи на първа линия в борбата с COVID-19. Това разбрахме от изказване на председателя на комисията по здравеопазване в парламента доц. Антон Тонев", се казва в позиция на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ), изпратена до медиите.

"Ще се наложат промени в закона, за да останат маските в обществените места и без епидемична обстановка, както и да може по места да се въвеждат част от мерките, с които сме свикнали", цитират думи на Тонев от БАЗ и СЗБ. Тоест – държавата отново използва популистки методи, с които да каже, че мерките падат, но всъщност да вземе от "трудещите се хора и бизнеса дори мижавата подкрепа, която се правеше, че им оказва, а да остави всички рестрикции, които налага", пишат от двете организации.

Крайно време е да загърбим имитацията на мерки, които водят единствено до условия за корупция и извиване на ръце. Крайно време е да спрем бизнеса, свързан с пандемията", се посочва в позицията. Вече сме се отказали да ни помагате, но сме на фаза, при която настояваме поне да не ни пречите, заявяват БАЗ и СЗБ.