Росен Ангелов е извършителят на шесторното убийство в Нови Искър в новогодишната нощ. В това бяха категорични разследващите на нарочен брифинг по темата.
 
"В последните дни чета много становища на хора, които тиражират различни версии. Много от тези анализи и коментари искрено ме забавляват", заяви в началото директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, като започна да представя факти и доказателства по случая, с които да „разбие теориите на конспирацията”.
 
Шесторното убийство в Нови Искър: престъпление без аналог в най-близката ни история

 "У нас няма никакво съмнение кой е извършителят на шесторното убийство", отсече Сарафов.
 
Шестима души, петима от които от едно семейство, бяха открити мъртви на 2 и 3 януари в Нови Искър. На 2 януари бяха открити телата на петима: на 41-годишния Неделчо Юнаков, на 19-годишния му син Георги, на доведената му 16-годишна дъщеря Нанси, на нейния приятел Боби, както и на 72-годишната й баба по майчина линия – Еленка. Същия ден за издирване бе обявена 44-годишната Кети Кюхова, с която Юнаков живеел на семейни начала и е майка на тийнейджърката. На следващия ден бе съобщено, че жената е открита мъртва, а тялото  й хвърлено в кладенец. Ден след това полицията  посочи конкретен заподозрян и го обяви за общодържавно издирване – 56-годишния Росен Ангелов, с когото според първоначалните данни мъжът имал връзка. Ден по-късно пък разследващите потвърдиха, че Ангелов е извършителят на база на ДНК-анализ. На 7 януари след продължила дни акция по издирването му в свогенското село Луково и околностите Ангелов бе открит мъртъв и стана ясно, че се е самоубил.
 
Росен Ангелов извършил шесторното убийство в Нови Искър, действал сам

Първото убийство – на Кети Кюхова, е извършено след 19.30 часа на 31 декември в района около къщата, където е живеело семейството, когато тя е излязла да разходи кучето. В периода от 23.00 часа до 00.05 часа на 1 януари са извършени останалите пет убийства, след което тялото на Кюхова е било изхвърлено в шахтата, в която бе открито от разследващите. Има данни, че роднините са търсили Кети в периода, в който я е нямало.
 
Убийствата са извършени от един и същ човек и това е Ангелов, категоричен бе Сарафов. „Какви са доказателствата за авторството на шесторното убийство? Едно и също оръжие е умъртвило както Кети Кюхова, така и останалите в къщата. Със същото оръжие се е самоубил и Росен Ангелов в къщата в село Луково. По ръцете на Росен Ангелов има натривки от барутни частици. Същите барутни частици се намират и в проектила, който е изваден от неговото тяло. С едно оръжие са убити всички шест жертви и със същото оръжие е умъртвен и Росен Ангелов“, обясни той.
 
Росен Ангелов се укрива от 8 години заради присъда

Сарафов добави, че са иззети дрехи на Росен Ангелов, по които е открита кръвта на Кети Кюхова и на Неделчо Юнаков. „Не мисля, че тези доказателства са малко. Всъщност в моята доста голяма практика съм имал малко дела, по които доказателствата са били толкова обилни и непротиворечиви и да не оставят никакво съмнение в авторството на едно престъпление. За нас несъмнено извършител на шесторното убийство е Росен Ангелов“, коментира директорът на Националната следствена служба. Ние знаехме кой е убиецът още след 24 часа, но доказахме деянието след 48 часа, допълни той.

брифинг разследване убийства
БГНЕС

Във връзка с тиражираната версия в медиите, че полицията не може да обясни достатъчно добре мотива за извършването на шесторното убийство Борислав Сарафов уточни, че мотивът е както емоционален - Ангелов е станал отхвърленият любовник, така и финансов.
 
„Приживе покойната Кети се е занимавала с почистване на домове на заможни българи, живеещи в София и околностите, а Ангелов е искал да ограби част от тях. Това е била причината за разрива в емоционалните им отношения - че Росен Ангелов е искал от Кети да му предостави достъп до домовете, които чисти, както и ключ и код за алармената система в тях“, заяви Сарафов, като обясни, че тази информация се знае от негови близки, които Ангелов е искал да въвлече в обирите.
 
„Очевидно в този момент Кети е разбрала, че любовта му не е била съвсем искрена, а той има и други намерения. Това е причината да настъпи разрив и една от истинските причини той да я убие. За връзката им са знаели нейните роднини и това е била причината да бъдат затрити и всички те като свидетели“, поясни още Сарафов. 
 
По повод коментарите, че ДНК експертизата, която доказва вината на Росен Ангелов, е излязла за много кратък период, Борислав Сарафов коментира: „Голяма част от разкриването на това престъпление се дължи на експертни изследвания. Участието на експертите, на лаборатории и на вещите лица в разкриването на едно престъпление в днешния технологичен свят е незаменимо. И повярвайте ми 48 часа от изземването до излизането е абсолютно достатъчно технологично време, за да стане ДНК анализ“.

Издирваният за шесторното убийство Росен Ангелов се е самоубил

Издирването на Ангелов е започнало на 3 януари, а последното "влизане в интернет" от неговия таблет е от четвъртък - 4 януари, съобщиха експертите на брифинга.

брифинг разследване убийства
БГНЕС

Мъжът се е самоубил на 5 януари, два дни преди трупът му да бъде открит в изоставена постройка в Луково. Окръжният прокурор на София Наталия Николова съобщи, че от заключението на съдебно-медицинската експертиза е ясно, че смъртта на Росен Ангелов се дължи на огнестрелна рана, причинена с един изстрел. Смъртта е настъпила бързо и е била неизбежна. Николова добави, че назначените медицинска и балистична експертизи, дават категорично основание да с твърди, че е възможно Ангелов да произведе изстрел със собствената си ръка, който да доведе до смъртта му.  "Което за нас е категорично доказателство, че същият е произвел изстрел със собствената си ръка, от който изстрел е последвала смъртта му", коментира окръжният прокурор. Няма упойващи вещества, лекарства, алкохол в кръвта на Ангелов, добави Николова.
 
За момента не е установено какво е правил и къде точно се е намирал Росен Ангелов за времето от обявяването му за издирване до самоубийството му на 5 януари. „Някои от цифрите в това уравнение може би ще останат неизвестни за нас до края, защото всички, които са били там, са починали – както шестте жертви, така и Росен  Ангелов“, заяви още Борислав Сарафов.