Той потвърди, че в петък двама прокурори от Софийската градска прокуратура са влезли в Академията на МВР
Министъра на вътрешните работи Бойко Рашков представи новия главен секретар на МВР. Петър Тодоров беше предложен от служебното правителство в сряда и в последствие – назначен на поста в петък с указ на президента Румен Радев

Новият гл. секретар на МВР: Заеманата висша професионална длъжност за мен е чест и отговорност

"Дълго време Министерството на вътрешните работи е без главен секретар. Не е лесно да се назначи такъв, защото длъжността е много важна. В МВР има голям брой достойни служители, които могат да заемат мястото и затова проведохме внимателен подбор.

Тази длъжност трябва да бъде заета от достоен човек с дълъг професионален опит. На него трябва да се разчита, че когато българските граждани в центъра на София законно упражняват правото си на протест, няма да стоят безучастно и да гледат как пребиват български граждани, включително млади хора, дошли да подкрепят този справедлив протест. Не трябва да има и провокатори в редиците на протестиращите, които да са били очевидно известно на ръководните органи в МВР", подчерта министър Рашков.

По думите му главният секретар трябва да бъде и "служител с достатъчно опит, който няма да наблюдава безучастно извършените множество нарушения на закона за СРС-та към периода на протичане на протестите в София и други големи градове", добави министърът на вътрешните работи. 

Представят в МВР новия главен секретар

"На нас ще ни трябва главен секретар, който няма да допусне служби на МВР да са обслужващ персонал на българската прокуратура", категоричен е Рашков.

ОД на МВР във втория по големина в страната град - Пловдив. Той е служител с многогодишен стаж и опит - над 30 години. Има необходимия образователен ценз и нещо много важно - не е от "калинките". Той има необходимия опит от стартовото начало на службите на МВР до длъжността, която ние му оказваме доверие да заеме", коментира той.

Очакванията ни към него са големи и аз съм убеден, че г-н Тодоров ще изпълни с чест своята задача, стриктно спазвайки закона и без да слугува на политически партии", подчерта Рашков.

Припомняме, че до рокадата се стигна след като служебният кабинет отстрани от поста Ивайло Иванов. Той се раздели с поста си с мотив, че е допуснал полицейско насилие по време на антиправителствените протести миналата година.

Служебният министър на вътрешните работи потвърди и, че в петък двама прокурори от Софийската градска прокуратура са влезли в Академията на МВР. Според него те са търсили документи, свързани с образованието на главния прокурор Иван Гешев.

Въпросът беше повдигнат в пленарната зала, след като адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" поиска да знае доколко дипломата на Гешев е законна. Отговорът на правосъдния министър Янаки Стоилов е, че тя е напълно легитимна и че той е завършил с петица. Дали сега се правят опити да бъдат прикрити следите на уж проблемната диплома на Иван Гешев, Бойко Рашков не даде категоричен отговор.

Петър Тодоров е назначен за главен секретар на МВР