Депутатите в парламента изслушват служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.  

Той отговаря на въпроси за нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция на територията на страната, откакто служебното правителство е на власт.

Изслушват Бойко Рашков в парламента

Изслушването е по настояване на ГЕРБ-СДС. Преди дни от ГЕРБ заявиха, че мигрантският натиск на границата се е увеличил над 12 пъти за последния месец.

"Въпросът с мигрантите е много важен - не само за нашата страна, но той е и световен проблем. Ние също обръщаме много сериозно внимание на проблема, уверявам ви", подчерта Рашков.

И обясни, че от 70 дни в министерството се полагат всички усилия, защото наистина има завишен миграционен натиск, но такъв натиск е имало и преди служебното правителство.

Георги Димитров

"МВР е компетентният държавен орган, който осъществява контрол на държавната граница и към момента министерство продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натискт от мигранти нарастне изключително", каза той и обясни, че такъв натиск има дори и в Литва.

"Натискът е в 30 пъти повече отколко предходния период. Натиск има и в Гърция. Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и ние се стараем. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване през страните, кат оглавната цел е достигане до държавите от Западна Европа", каза той.

ГЕРБ: Рашков се държи като комунистически милиоционер, привиква на разпити учители

Рашков обясни, че основен фактор за увеличения миграционен натиск са конфликтите в Близкия изток и Централна Азия. "Миграцията от Афганистан към Иран и Турция и се очаква допълнително повишение на този натиск по една политическа причина - изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което автоматично предизвиква вътрешнополитически проблеми", се обоснова служебния министър на вътрешните работи.

"Миграционната динамика в Афганистан се определя от нестабилната обстановка в страната и стотици семейства предприемат предвижване към границата с Иран", каза още той.



"В Турция е отчетено рязко показване на броя на лицата, които незаконно пристигат от Иран. Наблюдава се повишаване напливът на нелегални мигранти, изнасящи се от вътрешността на Турция към област Одрин - обособила се като основен пункт за съсредоточаване на мигранти и впоследствие за изходна точка за отпавянето им към турско-гръцката граница.

Концентрацията на значителен брой мигранти на територията на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване на незаконния трафик и към България", заяви още Рашков.

По думите му затварянето на балканския маршрут е наложило мигрантите и каналджиите да разработват нови модели и методи в търсенето на алтернативни маршрути за придвижване до желаната от тях дестинация в зависимост от мерките за сигурност, които регулярно се предприемат от граничните власти.

ГЕРБ: Оставане на Бойко Рашков като министър ще е нещо средно между фарс и трагедия

"Увеличаването на миграционния натиск на границата с България се дължи както на подходящите климатични условия, което е ежегодна тенденция, така и на въведените облекчения на мерките срещу COVID пандемията.

Съществен фактор е и облекчаването на мерките срещу COVID в Република Турция", допълни той. По думите му тази възможност те не са имали предвид ограниченията заради коронавируса в южната ни съседка. 

Рашков: Надявам се, че Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи

"Нашите гранични пунктове са изключително натоварени. Отпадна всякакво съмнение, че нашите служители на ГКПП забавят пропускането на чужди граждани, а и на български граждани на наша територия. Освен това проблемът с граничните пунктове, нашият контрол не е занижен.

Увеличени са оборотите, с които се работи. Натъкваме се на множество случаи, в които мигранти се транспортират. Всяко транспортно средство, по отношение на което има съмнение, че се използва с такава цел, трябва да се провери внимателно", каза Рашков.

"Нямам информация, която да е придобита от МВР. Ако имам такава информация, ще я предам веднага на българската прокуратура",  каза още служебният министър на вътрешните работи в отговор на въпрос от Атанас Зафиров от "БСП за България" дали Бойко Борисов при срещата си с турския президент Реджеп Ердоган през юни го е помолил да бъде пуснат контролиран поток емигранти към България с цел дискредитиране на служебния кабинет.

ГЕРБ: Надяваме се, че все пак ще успеят да си разделят порциите в държавата, баницата и министерските кресла

Зафиров коментира, че няма никакво друго логично обяснение за съвпаденията с увеличената мигрантска вълна и смята, че МВР трябва да потърси отговор на този въпрос.

Вътрешният министър каза, че не е подготвен да отговори на този въпрос и за посещението на Борисов в Турция знае от публичното пространство. "Не произтече конкретна новина, която да ни убеди защо той е там в предизборен период и оттук нататък възникват основания ние да предполагаме и една от причините може да е тази", коментира Бойко Рашков.  

В кулоарите на парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира, че Бойко Рашков е признал, че има миграционен натиск, но не отговори на нито един въпрос с какво се занимавао МВР в предходния месец.

Христо Иванов: Да не си мисли някой, че сме смокинов лист, зад който да се скрие друга форма на управление

"Ние знаем - с писане на протоколи срещу кметове, членове и симпатизанти на ГЕРБ, а на е с охрана на българската граница. А, само преди няколко месеца Борисов едва ли не беше обвинен в държавна измяна, че се срещнал с турския президент Ердоган. И че с него е било договорено пускане на нова мигрантска вълна.

Само, че мигрантския натиск от Гърция е нараснал 12 пъти, а от Турция 10 пъти. Надявам се, че на министър Рашков са му известни тези факти. Надявам се, че са известни и на президента Радев, който преди седмица се срещна с гръцки си колега. Надявам се, че на тази среща те не са договаряли отприщване на мигранската вълна от Гърция", коментира тя.