"Постъпилият днес сигнал от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков с твърдения за извършени противоправни деяния от главния прокурор е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу Прокуратурата на Република България". Това заяви на брифинг пред медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Сигналът е адресиран лично до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. "Авторът на сигнала, притежаващ научна степен в сферата на наказателния процес доц. Бойко Рашков, би следвало да знае, че разследването на магистрати, съгласно процесуалния закон, е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура. В конкретния случай НСлС няма правомощия да образува досъдебно производство", каза Милева.

Министър Рашков сезира шефа на НСлС за главния прокурор Иван Гешев

Поради това постъпилият днес сигнал в НСлС е изпратен на единствения компетентен в случая орган - Специализираната прокуратура. Преценката за наличието на основание за образуване на досъдебно производство е единствено и само от компетентността на прокурор.

"Отново сме свидетели на поредния политически акт, без каквато и да е било правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт", категорична е Милева.

По думите ѝ европейските ценности, като върховенството на правото и разделението на властите, не се зачитат от представители на изпълнителната власт.

ВСС реши: Искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е недопустимо

Милева напомни, че в сигнала са посочени същите факти, които са обсъдени на заседание на ВСС по повод предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване на главния прокурор и вече са били оцени като правно несъстоятелни.

"Единственият резултат от тази политическа атака е противопоставянето на институциите и уронване авторитета на прокуратурата. Цената за това неефективно функциониране на правоохранителните органи и за съжаление, тази цена ще бъде платена от българските граждани", завърши Сийка Милева. 

Изслушването на Рашков и Стоилов: Обмислят обжалване на решението на ВСС за Иван Гешев

По-рано през деня стана ясно, че министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков е изпратил сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Пред журналисти шефът на МВР обясни, че иска разследване на начина, по който държавното обвинение е публикувало събрани със СРС материали. Веднага след това от държавното обвинение, пък, обявиха, че твърденията на вътрешния министър са от компетенциите на спецпрокуратурата и сигналът е препратен към тях.

"Днес изпратих част от материалите, които правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет и който материал всъщност беше отказан да бъде разгледан по същество от ВСС. Аз отделих част от този материал, който се отнася до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагане на специални разузнавателни средства, както и други материали, установени при разследването на определени случаи. Има основание с този въпрос да се занимае Националната следствена служба, поради което аз изпратих обособения материал в тази посока на заместник главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов", посочи по-рано министърът.