/ БТА
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и правосъдният министър Янаки Стоилов изнесоха данни по сигналите за нарушения от страна на главния прокурор Иван Гешев и отговориха на въпроси на представители от политическите партии на изслушване в Народното събрание по случая. 

От представената от двамата министри информация стана ясно, че Иван Гешев в качеството си на главен прокурор нееднократно е злоупотребявал с дадената му власт и "свободното и несъобразено със закона е изнасял данни, събирани със специални разузнавателни средства (СРС)". 

Рашков обяви, че ще сезира прокурор за разгласяването на такива данни от главния прокурор Иван Гешев.

Рашков на изслушване в НС: Гешев е извършил престъпление, ще го дам на прокурор

Относно заседанието на Висшия съдебен съвет /ВСС/ вчера, вътрешният министър коментира, че внесеният материал във ВСС е подготвен лично от него и той не е политически документ. Рашков обясни, че този материал е подготвен миналата година и е предшестван от сигнали, изпращани от професионални организации. Освен това, той добави, че миналата година не е бил част от политически кабинет, а преподавател.

Правосъдният министър Янаки Стоилов беше категоричен, предложението за предсрочното отстраняване на главния прокурор е направено в съответствие с конституционно правомощие, дадено му в разпоредба от основния закон. 

"Всеки един от най-висшите ръководители на съдебната власт наред с това е и магистрат, в случая - прокурор, така че в общия смисъл на цитираната разпоредба аз имам процесуална легитимация за такова предложение във ВСС. Изглежда обаче, че част от членовете му смятат, че въпроси към главния прокурор могат да задават единствено хора, които се намират в йерархията на самата прокуратура. Другата възможност предвижда определен брой членове на ВСС да могат сами да започнат тази процедура", коментира Стоилов. 

Според него тълкуването на ВСС е "превратно и неточно, опит щитът на защита на главния прокурор да се изнесе на много предна фаза, за да не може никой след мен да постави пред ВСС същия въпрос".  

Янаки Стоилов обяви, че ще проучи възможностите за обжалване пред ВАС на решението на ВСС по отношение на предсрочното освобождаване на Иван Гешев. 

Той обаче веднага отбеляза, че се колебае дали такава правна стъпка си струва. Може би, да използваме още една правна възможност, но не знам дали в случая задълбочаването на юридическата дискусия е най-добрият път, обясни той. Продължавам да съм убеден, че процесуалната легитимация на министъра на правосъдието е налице при внасянето на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор, подчерта Стоилов. И добави, че вчерашното заседание е тест за самостоятелност и отговорност на членовете на ВСС, но те са отказали да го решават.

"Въпросът е какъв тип орган за управление на съдебната власт е необходим, обобщи служебният министър. Според него има възможност да се обмисли как законово да се промени съставът на ВСС преди изтичането на мандата му след около година и половина. Много добре трябва да се обсъдят въпросите", заяви Стоилов.

Янаки Стоилов: Предложението ми за освобождаване на Иван Гешев до голяма степен изпълни ролята си

"Сред основанията по конституция за освобождаване на административен ръководител са действия, които нарушават Закона за съдебната власт, затова направих предложение Пленумът на ВСС да се произнесе за предсрочното освобождаване на Иван Гешев", обясни действията си Янаки Стоилов.

По време на изслушването в парламента Тома Биков /ГЕРБ-СДС/ и Бойко Рашков влязоха в размяна на остри реплики, като първо депутатът от ГЕРБ подвикваше от място, докато Рашков говореше, което предизвика реакцията на министъра. Рашков определи поведението му като арогантно и го сравни с това на силовите групировки през 90-те години на миналия век. По-късно от трибуната Биков говори за миналото на Бойко Рашков в Националната следствена служба, когато, по думите му, "го сваляли с камъни".

"Що се отнася до мутренските времена, съжалявам само за едно - че тогава не се справихме с вашия лидер", отговори му Рашков, което предизвика ръкопляскания в залата. "Но има време. От вас зависи, дайте ми тази възможност", допълни той.

Тома Биков го репликира, че с нищо не се е справил тогава, а сега е дошъл тук да бъде морален стожер на нацията. Не можете да бъдете морален стожер, защото помним, добави той.

Иво Атанасов от "Има такъв народ" /ИТН/ коментира, че "съществуват едни три партии, които са избрали Гешев и са изградили системата на функциониране на прокуратурата по този начин, който да пази модела на функциониране и на цялата държава. Трябва да намерим допирни точки, по които да бъде проведена кардинална съдебна реформа", заяви той.

По думите му, без реформа в прокуратурата нещата няма да се получат.

Радослав Чолаков от ГЕРБ-СДС каза, че който вдига много високо моралната летва, трябва да може да я скача. Той коментира, че Конституцията е променяна шест пъти в областта "съдебна реформа" и предупреди, че този път трябва много да внимават. Чолаков заяви, че ГЕРБ ще участва в дискусията за съдебната реформа.

Крум Зарков /"БСП за България"/ коментира, че, "по Конституция и по закон, ВСС е политически орган и непрекъснато се крие зад някакви процедури и юридически сентенции. По думите му, "правото е използвано за невзимането на решение. Но този път това е толкова очевидно, че става срамно", посочи Зарков. Той каза, че "Гешев не може да остане, но смяната му няма да промени коренно от само себе си нещата". Зарков отбеляза, че никой не може да реши този проблем сам, а е необходимо търсене на съгласие между парламентарните групи. Той добави, че какво трябва да се направи е написано в редица законопроекти, които са внасяни и отхвърляни, в становища на Венецианската комисия и в доклади на ЕС.

Христо Иванов /"Демократична България"/ коментира, че действието, предприето от ВСС вчера, окончателно е очертало епикризата - "безотговорността е преминала в пълна институционална невменяемост". По думите му, това привежда българската държавност в състояние на все по-голяма и разрастваща се парализа. Той призова за задълбочен разговор какво може да направят.

Татяна Дончева /"Изправи се БГ! Ние идваме!"/ коментира, че днешната дискусия е добро начало за възстановяване на парламентаризма. Според нея тези, които сега излизат от властта, още повече имат интерес да има правосъдие от сериозни хора, които ще отсъдят по закон, а не по заповед. "Гешев не може да бъде главен прокурор, дори само заради образуваните дела за преврат. Появата на дела за преврат в демократична България е начин на мислене, който започва с това, че няма разделение на властите", посочи тя. Дончева смята, че трябва да има обективна проверка на дипломата на Гешев. Според нея питане до Конституционния съд по текст /чл. 130в/, труден за тълкуване от ВСС, ще бъде чест да съдържа подписи от всички парламентарни групи. За такава възможност спомена служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов по време на изслушването.

Повод за изслушването е искането във Висшия съдебен съвет (ВСС) на правосъдният министър Янаки Стоилов мандатът на главния прокурор Иван Гешев да бъде предсрочно освободен. По-рано министър Рашков обяви, че има данни, че "с действията си Гешев е компрометирал честта на прокуратурата". 

В четвъртък (22 юли) ВСС отхвърли искането на Стоилов. По искането без прецедент магистратите трябваше да решат дали да започнат процедура по отстраняване на главния прокурор. След 7-часово заседание искането за отстраняване беше отхвърлено като недопустимо.