/ БТА
"Ще обърна внимание на свободното и несъобразено със закона изнасяне на данни от страна на Иван Гешев, събрани със специални разузнавателни средства (СРС). На юристите е ясно, че такива данни не могат да се изнасят свободно. Разгласени са публично по разпореждане на главния прокурор. Ще сезирам прокурор за тези действия от страна на главния прокурор Иван Гешев. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване за внесеното искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание.

По думите му целта на Гешев да публикува в сайта на ВСС информация за това има или не президентът имунитет, е "конфронтация и притискане на държавния глава". "Друга процесуална цел не виждам да има. Такова поведение е инкриминирано според НК", посочи вътрешният министър. 

Той е категоричен, че никой няма право да излага подобна информация публично, защото "засяга интересите и на онези граждани, които нямат връзка с каквото и да било престъпление".

"Материалът, внесен от Янаки Стоилов е подготвен лично от мен и това не е политически документ. Той е подготвен миналата година и е предшестван от сигнали от множество адвокатски съюзи". 

По думите му на тези сигнали ВСС не е обърнал никакво внимание и сега, когато е част от искането за освобождаване на главния прокурор се казва, че са с изтекъл срок на годност.

Министърът на вътрешните работи подчерта, че миналата година не е бил член на политически кабинет

Янаки Стоилов: Предложението ми за освобождаване на Иван Гешев до голяма степен изпълни ролята си

"Когато обсъждах дали да внеса искането, трябваше да го съгласувам с правосъдния министър, но нямах илюзия, че към онзи момент той ще го внесе във ВСС. От момента на включването ми в служебния кабинет му предложих това искане да стане след изборите", обясни Рашков.

Той обясни, че сигналът срещу главния прокурор Иван Гешев е ориентиран към поведението. "Още от преди стъпването му в длъжност пристигнаха множество сигнали и към президента и към ВСС, но никой не обърна внимание на тези сигнали. След назначаването му се натрупаха множество факти", допълни министърът на вътрешните работи.

Повод за изслушването е искането във Висшия съдебен съвет (ВСС) на правосъдният министър Янаки Стоилов мандатът на главния прокурор Иван Гешев да бъде предсрочно освободен. По-рано министър Рашков обяви, че има данни, че "с действията си Гешев е компрометирал честта на прокуратурата". 

В четвъртък (22 юли) ВСС отхвърли искането на Стоилов. По искането без прецедент магистратите трябваше да решат дали да започнат процедура по отстраняване на главния прокурор. След 7-часово заседание искането за отстраняване беше отхвърлено като недопустимо.