/ БТА
Като "самоубийство" определи Мая Манолова решението на ВСС да не допусне предсрочното освобождаване на главния прокурор. "Членовете на съвета приеха едно наистина позорно решение, което издава или некомпетентност, или нежелание да уважи едно конституционно право на министъра на правосъдието", заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ преди изслушването на министрите Янаки Стоилов и Бойко Рашков относно отстраняването на Иван Гешев.

ВСС реши: Искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е недопустимо

"Коалицията, която брани главния прокурор, трябва да бъде назована в парламента, защото от тук ще тръгнат и предложенията за промени в начина, по който се избира ВСС. Тези политически сили сами се обозначиха на коя страна стоят – на страната на статуквото или на страната на промяната. Представителите на тези политически сили избраха Иван Гешев за главен прокурор и го пазиха през цялото време. В коалицията, която брани главния прокурор и вижда в огледалото главния прокурор, са представители на ГЕРБ, ДПС, „Атака“ и БСП. Това е коалицията, която отне конституционно право на правосъдния министър да иска процедура по освобождаване на главния прокурор", допълни Манолова.

Тя бе категорична, че конституционното право на министъра е абсолютно ясно и че той може да предложи назначението на всеки магистрат, прокурор, следовател или съдия, както и да поиска неговото освобождаване.

Рашков на изслушване в НС: Материалът срещу Гешев не е политически документ

"По отношение на главния прокурор възможността е една единствена - процедура по неговото освобождаване, а не процедура по дисциплинарно наказание, която да бъде обвързана с давностни срокове и с други процедурни хватки," обясни Мая Манолова.