"Не съм изненадан от резултата и не съм имал илюзии, че ВСС ще приеме моето предложение за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Странното е, че след като 7 часа беше обсъждана тази тема, накрая се прие решение, че предложението се остава без разглеждане."

Това коментира в "Здравей, България" Янаки Стоилов, министър на правосъдието в служебното правителство във връзка с решението на ВСС, че искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е недопустимо.

Иван Гешев пред ВСС: Няма да си тръгна сам от поста

"За мен това обсъждане в обществен план изпълни своето предназначение, защото хората, които се интересуват разбраха за какво става дума - чуха мотиви, аргументи и видяха резултати", коментира още министърът. Но, отхвърли тезата, че искането е било само за да се "шуми" по темата.

Стоилов е убеден, че в Конституцията и в съдебните закони на страната съдържат инструменти, чрез които могат да се поставят под въпрос отговорността на тримата висши в съдебната власт, включително и главния прокурор.

"Опитът да се преустанови този въпрос още на фазата на допустимост показва, че има силно притеснение в мнозинството от ВСС тази тема да продължи да бъде обсъждана и да се навлезе в нейната същина. Защото ако наистина има по-нататъшно обсъждане, там вече може да се спори до колко е основателно едно или друго искане, тъй като аз посочих всички тези основания, съдържащи се в самата Конституция. А именно - тежко нарушение, системно неизпълнение на служебни задължения, както и действия които накърняват престижа на съдебната власт", изтъкна Янаки Стоилов.

ВСС реши: Искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е недопустимо

"Тези хора се опитаха да изнесат много напред щита, който да бъде поставен пред главния прокурор, за да не може никой след мен да повтори това действие. В България няма недосегаеми лица и някои силно бъркат независимост на съдебната власт с недосегаемост", подчерта още той.

Янаки Стоилов обясни, че с част от членовете на ВСС има не просто различия по фактите, но и концептуални различия. "Някои от тях разбират разделението на властите, като невъзможност едната да се занимава с това, което върши друга”, посочи той.

„Конституцията трябва да се защити и да се потърсят възможности за нейното тълкуване по тези спорни въпроси. ВСС има възможност да прилага тези текстове, както прецени. Един от големите проблеми на нашата система е недостатъчната предвидимост на съдебните актове. Когато правосъдието не е достатъчно предвидимо, у хората се създава усещането, че това е някаква мистична дейност и има други интереси, които движат решенията", каза още правосъдният министър.