/ Георги Димитров
ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" подкрепя становището на Христо Иванов и на ПГ на "Демократична България". Нещо повече - ние сме твърдо "за" публичност на заседанията на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това каза заместник-председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов.

Ще участваме във всеки един дебат за правосъдна реформа и ще я направим заедно с всеки един от тези, които всъщност искат независимо правосъдие, заяви той.

Преди това в декларация от парламентарната трибуна, председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов поиска публичност от ВСС при разглеждането на искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев пред ВСС: Лъжа е, че не съм се явил пред Европейския парламент

"Когато няма публичност, има тайни. Тайните пораждат тиранията - това, в което живяхме последните 12 години. Ние няма да го допуснем", коментира Николай Хаджигенов.
Той влезе в задочен спор с преждеговорившия Йордан Цонев от ДПС, който също реагира на декларацията на "Демократична България". "Независима съдебна система - Вие сериозно ли?", обърна се Хаджигенов към Цонев.

"Само че някои от нас познаваме съдебната система добре, познаваме я отвътре, знаем как работи, не отвън. Говорим за независимо правосъдие, дами и господа, не за независима съдебна система", посочи Хаджигенов.

"На първо място ВСС, както и процедурата по "Магнитски" не са обвинения - презумпция за невиновност", отбеляза още той.

По думите му, това не е наказателен процес.

Хаджигенов коментира, че всяка една политическа сила в последните 32 години "бърка с мръсните си ръце" в правосъдието с една единствена цел - да овладее прокуратурата - съвсем успешно, и частично успешно по отношение на съда. "Причината, поради която ние сме тук, ние, обикновените граждани, които бяхме на площадите, е правосъдие. Няма да оставим ВСС в този му състав да продължи да прави свинщините, които прави", заяви Николай Хаджигенов.