Следствието прати на спецпрокуратурата сигнала на Бойко Рашков
Министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков е изпратил сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Това стана ясно след церемония по награждаването на директори на областни дирекции за добро изпълнение на служебните им задължения. Пред журналисти шефът на МВР обясни, че иска разследване на начина, по който държавното обвинение е публикувало събрани със СРС материали. Веднага след това от държавното обвинение обявиха, че твърденията на вътрешния министър са от компетенциите на спецпрокуратурата и сигналът е препратен към тях.

"Днес изпратих част от материалите, които правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет и който материал всъщност беше отказан да бъде разгледан по същество от ВСС. Аз отделих част от този материал, който се отнася до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагане на специални разузнавателни средства, както и други материали, установени при разследването на определени случаи. Има основание с този въпрос да се занимае Националната следствена служба, поради което аз изпратих обособения материал в тази посока на заместник главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов", посочи той.

Сийка Милева: Сигналът от Рашков е поредната атака на изпълнителната власт срещу прокуратурата

Бойко Рашков
БТА

Той посочи, че се надява в Националната следствена служба, където "има доста качествени следователи, да проведат разследване и да се отговори на въпроса дали става въпрос за извършено престъпление от главния прокурор, или не, и ако се даде отрицателен отговор на този въпрос, какви ще са мотивите за това". 

"Виждам, че има опоненти по този въпрос, включително и изказване от членове на ВСС, които гледат на този въпрос от ъгъла на защита на Иван Гешев", допълни той.

Изслушването на Рашков и Стоилов: Обмислят обжалване на решението на ВСС за Иван Гешев

"Както знаете беше отказано този материал да бъде гледан по същество от ВСС. Аз отделих част от него, който се отнася до незаконосъобразно публикуване на в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагането на специални разузнавателни средства", заяви Рашков.

„С нетърпение ще очакваме решението на прокуратурата и по този казус, за да е ясно решението на КС, че всеки български прокурор може да разследва главния прокурор – трябва да проверим как стои този въпрос не от височината на КС, а в погледа, намеренията и познанията на прокуратурата. Дали ще може всеки прокурор, на който бъде възложен този случай, да прояви кураж и да започне досъдебно производство срещу главния прокурор – дали е реално недосегаем, въпреки че юридически не е недосегаем“, заяви Рашков.

ВСС реши: Искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е недопустимо

Бойко Рашков
БТА

Междувременно стана ясно, че от Националната следствена служба са препратили сигнала на Бойко Рашков на спецпрокуратурата. В прессъобщение до медиите от държавното обвинение обявиха, че твърденията на вътрешния министър са от компетенциите на спецпрокуратурата.

"Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор", информират от държавното обвинение.