Председателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира пред NOVA създалото се напрежение последните два дни с „Има такъв народ“ и заяви, че са готови да продължат разговорите с цел съставяне на правителство, но паралелно с това отправи нова порция критики.

ИТН изостри тона към ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“: Водите нещата към следващи избори

След дни на преговори между парламентарните групи на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и експертни срещи в търсене на общи политики, посоки, виждания и приоритети, отношенията се обтегнаха, а надеждите за съставяне на правителство започнаха да намаляват. Първо с декларация от парламентарната трибуна "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" поставиха условие към първата политическа сила - управление без подкрепа на ГЕРБ и ДПС, а след това проведоха и индивидуални консултации помежду си. Вчера от ИТН втвърдиха тона и изразиха учудване и разочарование от променените позиции на ДБ и ИБГНИ. Председателят на ПГ на партията Тошко Йорданов първо прочете декларация от парламентарната трибуна, а след това с още представители на ИТН дадоха брифинг, за да отговорят на многото журналистически въпроси към тях.

Пропадна ли идеята за кабинет на промяната: Високо напрежение и словесна схватка между ИТН, ДБ и ИБГНИ

Цялото изказване на г-н Тошко Йорданов от трибуната беше аплодирано бурно от ГЕРБ и ДПС. Не си спомням, когато аз говоря в парламента, те да ми ръкопляскат. Получи се разминаване между твърдения и реалности”, посочи Иванов и допълни:

Ако поставим равен знак между ДПС и ГЕРБ и ги изолираме от възможността да влияят върху управлението, ние сме готови да продължим разговорите и да дадем подкрепа на този кабинет”, поясни Иванов.

ДБ и ИБГНИ ще подкрепят правителство, което да следва посоката на служебните министри

По думите му те имат една абсолютно последователна позиция по отношение на това как трябва да изглеждат условията, за да дадат подкрепа на управление. „Всичко, което казах в парламента, е казано и преди изборите. Искаме ясен ангажимент за реформи на най-високо лидерско ниво. Искаме ясен ангажимент към това как се структурира едно трайно мнозинство в парламента, така че то да изключва възможността на ДПС и на ГЕРБ да влияят върху управлението. За нас хората, които ще влязат в едно управление, не могат да бъдат просто някакви „пощенски кутии”. Те трябва да са с доказана биография. Никого не сме наричали с квалификации”, уточни Иванов.

Предложението за премиер ще стане ясно след като ИТН получи мандат от президента

„Нека никой да не си мисли, че ще гласуваме понеже можем да бъдем обвинени за това, че ако няма правителство, се отива на избори, което не е вярно. Започвам да се съмнявам дали това не е начин някой с 60 гласа в парламента да си осигури свобода на действие.Ние не просто ще натиснем копчето в залата, става дума да си заложим гласуваното доверие от нашите избиратели. Опитваме се ясно и публично да кажем при какви условия сме готови да дадем подкрепа на дадено управление. Ако някой се интересува от нея, моля да чуе нашата постоянно позиция”, каза още Иванов. И призова да не се играят евтини номера.

„Чували ли сте да нарека някого мръсен човек? Всъщност някой иска ли да поеме отговорност за това да има управление, и то такова на промяната, или някой иска да си измие ръцете? Да не си мисли някой, че ние сме смокинов лист, зад който да се скрие друга форма на управление”, заяви председателят на „Демократична България“.