След дни на преговори между парламентарните групи на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и експертни срещи в търсене на общи политики, посоки, виждания и приоритети, отношенията се обтегнаха, а надеждите за съставяне на правителство започнаха да намаляват.

Вчера с декларация от парламентарната трибуна "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" поставиха условие към първата политическа сила - управление без подкрепа на ГЕРБ и ДПС, а след това проведоха и индивидуални консултации помежду си. Днес от ИТН втвърдиха тона и изразиха учудване и разочарование от променените позиции на ДБ и ИБГНИ. Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов първо прочете декларация от парламентарната трибуна, а след това с още представители на ИТН дадоха брифинг, за да отговорят на многото журналистически въпроси към тях.

ДБ и ИБГНИ ще подкрепят правителство, което да следва посоката на служебните министри

„Какво се случи през тези четири дни, че "Демократична България" се отметна от своята позиция и изведнъж реши да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила избори? За нас това е недопустимо и неприемливо“, заяви от трибуната Йорданов и попита какви игри се играят в 46-ото Народно събрание.

"Вчера от съпредседателят на "Демократична България" прочете декларация от името на парламентарната група. В тази декларация бяха предявени амбиции за намеса на бъдещия състав на Министерски съвет. Четири дни преди тази декларация по инициирана от "Има такъв народ" среща тук в това Народно събрание политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на "Демократична България", каза той и уточни, че на тази среща от ДБ не са имали никакви претенции към персоналния състав на Министерски съвет.

Ние отскоро сме в политиката и разбираме, че е мръсна игра. Ние няма да играем по вашите правила! Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото вие водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате“, отбеляза още той.

ИТН изостри тона към ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“: Водите нещата към следващи избори

Готови са съставът и структурата на проектоправителството на "Има такъв народ", вратата за разговори с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" е отворена, заяви Тошко Йорданов и още веднъж уточни, че имената ще станат ясни, след като получат от президента мандат, който самият им кандидат за премиер трябва да вземе, както е по конституция. След това съставът и структурата на Министерския съвет ще бъдат обявени в парламента.

"Съставът може да е от светци, но, ако няма подкрепа, това няма никакво значение", коментира Йорданов като припомни, че условието на другите две формации е било да водят разговори по конкретни политики. Затова и ИТН са изтеглили първия кабинет и са започнали консултации за политики.

"Предполагахме, че, ако вървяха нещата, както вървяха до вчера, до края на седмицата щяхме да приключим с изясняване на детайлите и в партньорски тон имахме желание да ги запознаем кого издигаме за премиер и министри", разкри намеренията на политическата си сила Йорданов.

"Ако отидем на избори в момента, вината ще е на ДБ и ИБГНИ, защото при тях е решението", обобщи той.

Предложението за премиер ще стане ясно след като ИТН получи мандат от президента

Не закъсня реакцията на другите две политически формации в този задочен спор.

"Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структуриране на политическото пространство", коментира в кулоарите на парламента лидерът на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов.

По думите на Христо Иванов, от ДБ не са получили отговори на въпросите, които са отправили към ИТН.

Христо Иванов: Видяхме една съмнителна и персонална атака от ИТН


"На нито един от принципните въпроси, отправени от нас, не получихме отговор. Ние попитахме първо, ще има ли ясен, политически ангажимент по отношение на определени политики, или просто ще продължим да си водим раздумки? Второ, поставихме въпроса за важността на хората, които ще бъдат предложени и за техните качества. И дадохме пример с трима души, които самите ИТН са канили в състава си. И трето, формулата, която ще бъде предложена, да бъде осъзнато и целенасочено разграничена от ГЕРБ и ДПС. На нито един от тези въпроси не получихме отговор. А видяхме една доста съмнителна, ще си подбирам думите, персонална атака, смесване на факти с търговски спор и квалификации от Наказателния кодекс, като се надявам, че това е въпрос на неумение от страна на колегите да си формулират тезите", допълни Иванов.

От "Демократична България" все пак заявиха, че остават конструктивни и в очакване от "Има такъв народ" да покажат състав на МС, да дадат формулата и да кажат дали ще има ясни политически анжагименти по конкретни политики.

"Ние не сме се отказали от това отговорно да опитаме да направим всички опити в рамките на първия мандат да бъде излъчено такова правителство", посочи Христо Иванов.

Христо Иванов: Личният състав на кабинета да бъде от хора, които привличат доверие

Председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова, пък, посочи, че ДПС са започнали да поставят условия за подкрепа на следващия парламент.

Настояваме за споразумение с „Има такъв народ“, в което да бъдат разписани политиките, зад които заставаме – съдебна реформа, социални политики с преизчисляване на пенсиите, подкрепа за семействата, компенсация за бизнеса, ревизия на предишната власт, но и с ясен ангажимент, препотвърден от „Има такъв народ“, че участие на ГЕРБ и ДПС, приятелските им кръгове и олигархичните им среди няма да бъде допуснато в следващото правителство, каза Манолова.

"Включването на ДПС в преговорите за съставяне на ново правителство на практика подменя мнозинството на промяната, което беше формирано на протестите на площада, от гражданите, а не в кулоарите в парламента", добави Манолова.

"Изчакахме достатъчно време, за да видим ясни знаци от „Има такъв народ“, че няма да допуснат влияние на ГЕРБ, ДПС и олигархични кръгове и че ще има ясен знак на разграничение между разговорите, които водят с ДПС и разговорите с останалите партии и по-специално с партиите на протеста. От днес ДПС започнаха да поставят и условия за подкрепа на следващия кабинет", подчерта тя и добави, че това е неприемливо за „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Участие или не на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ в гласуване не определя формата на следващо правителство. То би могло да бъде структурирано и подкрепено с гласовете на ИТН и ГЕРБ – 128 гласа; ГЕРБ, БСП и ДПС – 128 гласа; ИТН, ДПС и БСП – 130 гласа; ИТН, ДБ и БСП – 135 гласа, заяви Манолова за поне четири възможни мнозинства, без да включва най-малката парламентарна група.

"Нашата подкрепа не е решаваща за следващо правителство. Ние виждаме нашата роля като гарант да не допуснем подмяна на волята на гражданите на площадите, на българския народ", каза още тя.

Манолова постави условие за подкрепа на кабинет на „Има такъв народ“