/ Георги Димитров
Втори ден в МВР се провежда изслушване на всички регионални директори на министерството за свършеното през годината. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност. По думите му на основание проведеното изслушване ще се дава оценка за работата на съответните дирекции, включително и персонална.

Бойко Рашков посочи, че на база математически модел с включени основни параметри ще се направи извод дали да се предприемат действия по редуциране на състава на МВР и промяна на нивата на съответните полицейски структури - дали да бъде полицейски участък, регионално управление или друго.

МВР разследва газовата криза в България

"Ще предложим модел на обсъждане и, при одобрение в болшинството, ще пристъпим към промени, но смятаме, че е належащо", каза Рашков. Той добави, че това се налага заради несъответствия в нивата на престъпност, броя на населението в съответния район и броя на служителите в полицейската структура.

По повод мигрантския натиск министърът коментира, че в момента той е намалял в пъти в сравнение с данните от преди три-четири месеца. Едно от обясненията са метеорологичните условия. Рашков отбеляза, че задържаните мигранти са най-вече от Афганистан.

КПКОНПИ проверява Бойко Рашков

Във връзка с идеята Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на население" да излезе от структурата на МВР, Бойко Рашков коментира, че това е решение на парламента. Той добави, че с тази промяна ще се създаде нова структура, която да се занимава със специфични дейности и би била добре технически съоръжена и кадрово обезпечена. По думите му изваждането на дирекцията от МВР ще засегне около 8-9 хиляди служители.

Той добави, че днес на заседание на Министерския съвет е било направено предложение от министъра на транспорта да се закупят медицински хеликоптери за дейности по спасяване.
БТА