/ БГНЕС
В Министерство на вътрешните работи се осъществява разследване във връзка с газовата криза и високите цени в нашата страна. Това обяви на брифинг пред медиите вътрешният министър Бойко Рашков след заседанието на Министерски съвет.

„Булгаргаз" е държавна фирма, която е допринесла за настоящото положение в нашата страна относно цените на газа, което се отразява негативно както на бизнеса и икономиката, така и на обикновения потребител. Компетентните държавни власти не могат да стоят безучастно и да наблюдават случващото се в тази област. По тази причина ние активно започнахме да изясняваме какви са тези факти, дали са причинени от международна конюнктура, или са резултат от действия, вътре в страната на определени заинтересовани от собствените си интереси лица", каза Рашков.

Той заяви още, че очаква по разследванията за високите цени на газа да бъдат повдигнати обвинения, като едно от тях да е в най-скоро време. На въпрос след края на днешното правителствено заседание дали визира освободения директор на "Булгаргаз" Николай Павлов той отговори, че това се приближава до истината.

Петков за сменения борд на „Булгаргаз“: Решенията им са довели до високи цени за потребителя


Според него не е случайно и поведението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Съобщи, че се извършват процесуално-следствени действия и по отношение на експерти от тази комисия. Образувано е досъдебно производство и по думите му се работи активно.

Преди него премиерът Кирил Петков заяви, че е сигурен, че смяната на борда на дружеството е била наложителна.

"Ако той си беше свършил работата, повишението на газа от 1 януари нямаше да бъде 30%. Има разследване по този случай, просто уволнение няма да е достатъчно за някой, който е нанесъл щета на българските граждани", каза Петков, но не отговори на журналистически въпрос защо твърди, че предложението за намаляване на цената на газа от февруари с близо 18% е на новия борд, при положение че е на вече освободения.

КЕВР утвърди увеличаването на цената на природния газ

Той заяви, че като държавна структура, от МВР не могат да останат безучастни и по отношение на електропроизводството

"Започнали сме активна проверка по отношение на много важен за енергетиката обект, който е изграден преди 30-40 години с основно предназначение да поема пиковите часове в денонощието, така че да се балансира енергийната система в нашата страна. Това е помпено-акумулиращата водноелектрическа централа ПАВЕЦ „Чаира“. Поестроен е от японска фирма и който в течение на няколко години назад бавно, но сигурно е бил унищожаван с оглед интересите на икономически субект в нашата страна. Ние имаме ориентация кой е този субект, в чиято полза са причинени вреди на този енергиен източник и вместо да се отиде на ремонт на съоръжението, са ползвани гаражни фирми, които да поправят нещо, което не е по техните сили. Така, ние сме претърпели материални вреди. Затова ще изясняваме и този въпрос", допълни вътрешният министър. 

Педиатрията и болница „Лозенец“ подкрепиха действията на министър Сербезова

МВР се заема и с въпроса за детската болница. "Имаме данни, които бяха изнесени още от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, че там са отделени 10 млн. лв. за построяването й, като ние в настоящия момент нямаме никакви данни къде са отишли тези пари, разходвани ли са и откого. Надявам се проверката, която сме започнали по този въпрос, да приключи бързо", обясни Рашков. 

МВР продължава разследването и на делата за магистрала "Хемус" и в най-скоро време ще бъдат обявени нови подробности, заяви вътрешният министър.

"От няколко месеца ние си мислехме, че това е един от случаите, които министерството разследва, но се оказва, че това далеч не е така. Темата не е забравена и е на активното внимание на ръководството на МВР и на разследващите служби", подчерта той.