Според КЕВР повишаващите се цени на природния газ налагат спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества, за да може те да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон. Това съобщиха от пресцентъра на енергийния регулатор.

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец януари 2022 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Решението е прието в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

С решението на Комисията е утвърдена предложената на 01.01.2022 г. от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31.12.2021 г.,със средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. декември 2021 г. и осреднените цени на алтернативните на природния газ, горива: мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1% към 31.12.2021 г.

В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

След анализ на представените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, с приетото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 януари 2022 г. в размер на 133,41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец декември утвърдената от регулатора цена беше 102,33 лв./MWh.

КЕВР отложи за първия ден от новата година утвърждаването на цената на газа (ВИДЕО)

Увеличената цена на природния газ за м.януари е в резултат на нарастване на цените на международните газови пазари през периода след внасяне на заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД на 10.12.2021 г, в което беше предложена цена от 117,12 лв./MWh. На откритото заседание на 29.12.2021 г. от страна на дружеството бяха изнесени данни за котировките, които показват, че през този период цените на природния газ на европейските газови пазари са били много динамични и в определени дни са достигали исторически нива от 180 евро/MWh.

Според обществения доставчик, независимо от повишението в сравнение с цената за м. декември, цената на природния газ за българските потребители остава с 35 % по-ниска в сравнение с цените на европейските газови борси. В резултат на това финансовата полза за битовите и стопанските потребители за цялата 2021 г. е в размер на 675 млн. лв.
В утвърдената цена на природния газ от 133,41 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

На днешното заседание председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира по повод на ценовото решение, че независимо от желанието си, регулаторът не разполага с лостове, за да ограничи поскъпването на цената на природния газ. Той изрази тревогата си, че продължаващото повишаване на цената на синьото гориво, което е изцяло по външни за страната фактори, поставя в изключително тежко положение топлофикационните дружества, които използват природен газ като първичен енергоносител, а следва да се има предвид, че това гориво формира 60-70 на сто от цената на топлофикационната услуга.

Доц. Иванов обърна внимание, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите тези дружества продължават да предоставят топлинни услуги по цени на природния газ към 1.07.2021 г., докато в същото време цената на заплащаното от тях синьо гориво към момента е нараснала близо три пъти.

В тази ситуация, според енергийния регулатор, е наложително спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества и всички останали потребители на природен газ в страната. Това е особено важно за топлофикационните дружества, защото ще им позволи да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон и да предоставят топлинна енергия за голям брой потребители в София и други големи градове. В противен случай дружествата могат да се окажат в невъзможност да се разплащат с „Булгаргаз“ ЕАД за закупувания от тях природен газ. На свой ред това ще затрудни обществения доставчик, който съгласно договора за доставка трябва предварително да заплаща за доставяните количества природен газ. В резултат на това е възможно да се стигне до тежка междуфирмена задлъжнялост, което крие рискове за цялата енергийна система и за икономиката на страната, коментира председателят на КЕВР.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ от 01.01.2022 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.