Когато се получи една призовка за който и да е гражданин, той е длъжен да се яви там, където е призован – така е по закон. Нямам никакви притеснения да се явя в прокуратурата и да кажа онова, което знам. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, след като се яви на разпит като свидетел във връзка с казуса със строителството на Лот 5 от АМ "Хемус".

"На практика съм им казал, че от средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове на АМ „Хемус“ не всички пари са отивали за самото строителство. От тези средства – 50-60 млн., толкова колкото авансово са привеждани на някои от фирмите, представяли се като строители на магистралите, са отделяни между 30-40% от тях, които са се насочвали към конкретна политическа партия – аз им казах на прокуратурата, че става въпрос за политическа партия ГЕРБ", разкри той и уточни, че 30-40% от авансово платените средства за лот 5 са се връщали обратно в ГЕРБ.

Бойко Рашков е призован за разпит по делото „Хемус“


До днешен ден нямаме отговор дали и взела ли е решение по отношение на казуса. Още като е започнала реализацията на материалите, свързани със строителството на Лот 5 от магистралата, тогава е имало и десет задържани лица, е имало достатъчно данни  и материали за извършено престъпления, но той разкритикува прокуратурата, че са избягали от отговорност с аргумента, че не са имали доказателства. "Те не ги бяха дори прочели, загубихме най-малкото 10-15 дни", коментира вътрешният министър.

Това е станало по време на управлението на ГЕРБ, поясни Рашков и уточни, че схемата е ставала включително чрез кухи фирми, регистрирани на лица малоимотни лица и т.н.

В присъствието на Иван Гешев: Разпитаха Борислав Колев за „Хемус“ (ВИДЕО)

"Обърнах внимание на колегата, че прокуратурата трябва да докаже, че тези пари са били получени окончателно от представители на тази политическа партия, но за мен няма никакво съмнение, че това е пътят на парите. Органите на реда трябва да докажат до край, че именно това се е случило. Това не са събития, които са започнали само през 2020 години, а няколко години по-рано - данните, с които разполагаме, са от 2018 и 2019 година и и продължават до началото на миналата година", коментира още силовият министър.

По-късно от прокуратурата дадоха подробности за разпита.

Решението за провеждане на разпит на министър Рашков беше взето от наблюдаващите прокурори във връзка с негово изявление на 23.12.2021 г. по БНР. Става дума за репликата: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“.

Министър Рашков беше редовно призован в качеството му на свидетел за две дати – 30.12.2021 г. от 10:00 часа и 04.01.2022 г. от 14:00 часа.

Преди разпита Рашков е бил запознат с правата и задълженията си като свидетел в съответствие с установената в закона процедура за провеждане на разпит и беше поканен да изложи във формата на свободен разказ всичко, което му е известно във връзка с разследването по делото „Хемус“, след което му бяха поставени допълнителни въпроси.

Разпитът се е провелпо общия ред, като по искане на свидетеля Рашков не беше направен видео- и звукозапис на същия.

Според прокуратурата, по време на разпита му в сградата на СГП Рашков в качеството си на свидетел не е посочил никаква конкретика, включително не посочи конкретни
лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото. Рашков е определил изказванията си пред БНР като „политически“ и заяви, че „не могат да бъдат други“.

Разследването ще продължи съгласно предварително очертания от екипа от наблюдаващи прокурори план за събиране и проверка на доказателства, информираха още от прокуратурата.