/ БГНЕС
Ръководството на Софийска градска прокуратура даде брифинг пред медиите относно досъдебното производство, известно сред обществеността като делото „Хемус“.

„Предметът на разследването по това досъдебното производство е в значително по-голям обем и не включва единствено дейността на обвиняемия, който към момента е привлечен към наказателна отговорност. Разследва се още дейността на много физически и юридически лица, за които има данни на съпричастност при трансфера на паричните средства от първоначалното търговско дружество, получател на средствата, през посредниците (т.нар. Фирми-бушони) и до възможните крайни получатели“, посочи говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

От думите й стана ясно, че освен за пране на пари, прокуратурата наблюдава и още едно разследване - за данъчно престъпление.

В присъствието на Иван Гешев: Разпитаха Борислав Колев за „Хемус“ (ВИДЕО)

От прокуратурата посочиха, че до момента в хода на разследването по делото са извършени множество действия по събиране и проверка на доказателства. Като това е извършвано лично от наблюдаващите прокурори, в резултат на което са установени важни обстоятелства, свързани с движението на паричните средства.

„Следва да се отбележи, че тези обстоятелства не бяха установени от органите на МВР при тяхната работа, въпреки че на същите от месеци е възложено разследването. Нещо повече - в рамките на разследването обвиняемият три пъти е отказал да даде обяснения пред органите на МВР и в частност пред органите на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), а в рамките на разпит пред наблюдаващите прокурори е изказал съмнения относно работата на служители от ГДБОП. Едва на 21 декември при разпит, проведен от наблюдаващите прокурори в сградата на СГП и в присъствието на защитник, обвиняемият даде обстойни обяснения, като посочи данни за конкретни физически лица, търговски дружества и места, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление. В рамките на разпита той поиска прекратяване на досъдебното производство срещу него, като изрично заяви, че не се признава за виновен“, посочи Петрова.

Аферата „Хемус“: Разказът на мъж, свързан с разследването (ВИДЕО)

На 22 декември наблюдаващите прокурори разпитаха обвиняемия в присъствието на неговия защитник и пред съдия от Софийски градски съд (СГС) с оглед закрепване на обясненията му. При разпита пред съдия обвиняемият потвърди обясненията, които даде предния ден пред наблюдаващите прокурори, допълни говорителят на прокуратурата.

„СГП е длъжна да разясни, че и до този момент органите на МВР не са предоставили никаква информация пред наблюдаващите прокурори относно движението и местонахождението на паричните средства, вкл. и за това къде биха могли да са трансферирани сумите след преминаването им през т. нар. „фирми-бушони“. От органите на МВР не са предоставяни данни и относно възможното лице или лица, както и юридически такива, които може да се разглеждат като евентуален краен получател на инкриминираните парични средства“, посочи Петрова.

Лично от наблюдаващите прокурори са извършени и продължават да се извършват и други действия за събиране и проверка на доказателства, включително за установяване на заявените от обвиняемия обстоятелства, който дава частични обяснения относно място, на което е оставил инкриминираните финансови средства. В тази връзка прокурори от СГП са извършили следствен експеримент с участието на обвиняемия и в присъствието на неговия защитник, с оглед уточняване и проверка на обясненията му и в частност движението на паричните средства, обясниха от прокуратурата.

Прокуратурата вика министър Рашков заради делото „Хемус“

Прокуратурата ще призове министъра на вътрешните работи Бойко Рашков като свидетел по делото "Хемус". Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. А повод за призоваването на министър Рашков е негово интервю пред Българското национално радио на 23 декември и цитира дословно неговите думи: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват и едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, едни куфари... и да заминат я за Дубай, я за някъде другаде”.

„От казаното следва, че вътрешният министър разполага с конкретна информация за начините на трансфериране на финансовите средства, както и за местонахождението им, а так също и за крайните им получатели, макар тази информация да не е докладвана от ГДБОП в СГП”, каза Петрова и допълни, че тези обстоятелства имат не само обществено значение, но са важни и за разследването.

Разследването по делото продължава, като се извършват активни действия лично от наблюдаващите прокурори.

Върнаха в ареста Борислав Колев, обвинен за пране на пари от АМ „Хемус“

„Във връзка със случая напомняме, че върху наблюдаващите прокурори по делото „Хемус“ бе оказан по безпрецедентен начин неправомерен натиск от страна на директора на ГДБОП, за което на 23 декември Софийска районна прокуратура (СРП) информира, че е повдигнала обвинение за опит за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. В тази връзка СГП уточнява, че исканото от страна на служители на МВР постигане на споразумение с обвиняемото лице на този етап от разследването не е правно регламентирано. Според българското законодателство споразумението в наказателния процес има силата на присъда и то следва да бъде одобрено от съд. Нещо повече, по недопустим за правовия ред начин от наблюдаващите прокурори бе искано да изменят обвинението срещу единствения за момента привлечен като обвиняем по досъдебното производство по начин, който би изключил търсенето на наказателна отговорност от същия, наложената му от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „домашен арест“ да не бъде протестирана, както и да му се отмени забраната да напуска страната. След като прокурорите от СГП отказаха да изпълнят ултимативните искания на висш полицейски служител, към момента обвинямият Б.К. е с наложена от Апелативен съд – София постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, допълниха от прокуратурата.

Повдигнаха обвинение на директора на ГДБОП за натиск по аферата около магистрала „Хемус”