Прокуратурата ще призове и разпита министъра на вътрешните работи Бойко Рашков като свидетел по делото "Хемус". Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Преди дни Софийският апелативен съд върна в ареста за постоянно единствения обвиняем в разследването за „Хемус” - Борислав Колев. Той поиска да разкаже за схемата и настоя за лична среща с вътрешния министър. Разпитът беше проведен в Софийската градска прокуратура, като Колев беше придружен от адвоката си. Там присъства и главният прокурор Иван Гешев. Според разпространеното тогава съобщение на държавното обвинение Борислав Колев е посочил конкретни имена, свързани с казуса и е поискал да не му бъде търсена наказателна отговорност. По-рано през същия ден Колев се е срещнал и с вътрешния министър Бойко Рашков. 

Прокуратурата с подробности за аферата „Хемус“
 
Днес говорителят на СГП Десислава Петрова обясни пред медиите, че повод за призоваването на министър Рашков е негово интервю пред Българското национално радио на 23 декември и цитира дословно неговите думи: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват и едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, едни куфари... и да заминат я за Дубай, я за някъде другаде”.

„От казаното следва, че вътрешният министър разполага с конкретна информация за начините на трансфериране на финансовите средства, както и за местонахождението им, а так също и за крайните им получатели, макар тази информация да не е докладвана от ГДБОП в СГП”, каза Петрова.



Тя заяви, че тези обстоятелства имат не само обществено значение, но са важни и за разследването.

„Ето защо Бойко Рашков се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за установяване на обективната истина по делото, което е в интерес на българските граждани. С оглед на това г-н Рашков ще бъде призован, за да даде в качеството си на свидетел показания пред наблюдаващите прокурори относно това каква информация му е известна за местоположението на паричните средства, кога и по какъв начин същата му е станала известна с оглед нейната надлежна проверка, както и относно всички останали обстоятелства, които евентуално са му известни и могат да имат значение за делото. Това е единственият начин, според българските закони, известните на г-н Рашков факти да бъдат закрепени като доказателства в наказателния процес, за да се постигне осъдителна присъда за евентуално извършените престъпления от съответните лица”, посочи Десислава Петрова.

В присъствието на Иван Гешев: Разпитаха Борислав Колев за „Хемус“ (ВИДЕО)

„В случай че Рашков посочи в своите показания конкретни физически лица или търговски дружества, от страна на СГП ще бъдат извършени всички възможни действия по разследването – разпити, претърсвания и изземвания на визираните от вътрешния министър парични средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин”, каза още говорителката на СГП.

При събиране на достатъчно доказателства за виновността и на други лица, те ще бъдат привлечени в качеството на обвиняеми и ще им бъдат определени от наблюдаващите прокурори адекватни мерки за неотклонение, отговарящи на обществената опасност за извършеното от тях, допълниха от прокуратурата. 

От своя страна заместник градският прокурор Иво Илиев допълни, че вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде призован като свидетел по законовия ред, а неговата информация би могла да доведе до повдигане на обвинения към по-широк кръг лица.

Рашков вече се е срещнал с обвиняемия за пране на пари от строежа на „Хемус“

Десислава Петрова припомни още, че обвиняемият Борислав Колев на няколко пъти е отказал да даде обяснения пред органите на МВР, а по време на разпита пред наблюдаващите прокурори е изразил съмнения относно работата на служителите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Едва на 21 декември, при разпит, обвиняемият е дал обяснения, посочвайки данни за конкретни физически лица, търговски дружества и места, имащи отношение към евентуално извършеното престъпление.

"В рамките на разпита си обвиняемият поиска прекратяване на досъдебното производство срещу него, като изрично заяви, че не се признава за виновен", каза още тя.