Твърдението, че проверката на прокуратурата по казуса за магистрала "Хемус" е непълна, е невярно. Това се казва в съобщение от Софийска градска прокуратура /СГП/, изпратено до медиите по повод участие на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, излъчено по Българското национално радио.

Министър Рашков е коментирал досъдебното производство за изпиране на над 53 млн. лв от строежа на автомагистрала "Хемус". В съобщението на СГП е посочено, че относно заявеното, че в МВР се извършва проверка с оглед на твърдението, че прокурорска проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) е била непълна, твърдението е невярно.

"МВР няма никакви законови правомощия да проверява дейността на прокуратурата, осъществена по реда на чл. 145 от ЗСВ, се допълва още в съобщението. При наличие на данни за извършени нарушения от прокуратурата, компетентна да вземе отношение е Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). При наличие на данни за престъпление, извършено от магистрат, компетентна да вземе отношение е Специализирана прокуратура, респективно Софийска градска прокуратура, в зависимост от вида на престъплението.

Според разпоредбата на чл. 15 от Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР) горестоящите ръководители на разследващите органи, включително и министърът на вътрешните работи, нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването", се допълва още в съобщението от СГП. От СГП припомнят и разпоредбата на чл. 46, ал. 2, т. 1 от Наказателнопроцесуалния кодекс, съгласно която прокурорът ръководи разследването и осъществява постоянен надзор за законосъобразното му и своевременно провеждане като наблюдаващ прокурор, както и регламента на чл. 198, ал. 1 от НПК, че материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

В хода на разследването по досъдебното производство са назначени експертизи и са извършени множество други действия за събиране и проверка на доказателства с оглед разкриване на обективната истина по случая. Предвид, че е налице висящо досъдебно производство и предвид действащия регламент на МВР, както и на НПК, че ръководството и надзорът върху разследването се осъществяват само и единствено от наблюдаващия прокурор, позицията на доц. Рашков, изразена пред БНР, е нормативно необоснована. Във връзка с изложените факти е видно, че това е поредна манипулация, целяща да заблуди българската общественост"
, се посочва още в съобщението.
БТА