Борислав Колев
Борислав Колев / БТА
Той поиска среща с вътрешния министър Бойко Рашков и с главния прокурор Иван Гешев
Софийският апелативен съд върна в ареста за постоянно Борислав Колев, обвинен за пране на пари от магистрала "Хемус". Миналата седмица той припадна в съдебната зала, а днес не се яви в съда.

Борислав Колев
поиска среща с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и с главния прокурор Иван Гешев. На тях той щял да разкаже информация от съществено значение за разследването на този случай. Искането за срещата бе направено от брата на Борислав Колев - Иво, който беше днес в Съдебната палата и чу в съдебна зала решението на Софийския апелативен съд, който задържа Борислав Колев в ареста за постоянно.

Иво Колев посочи, че брат му не е крайният получател на парите и призова медиите сами да си отговорят на въпроса към кога са отивали средствата и какви интереси са замесени.
Самият Борислав Колев не присъства днес в съдебната зала, затова и брат му поиска чрез медиите срещата с Гешев и Рашков.

Прокуратурата поиска Колев да бъде върнат в съда, а адвокатът му - да бъде освободен дори без мярка за неотклонение. Според защитника на Колев - Христо Ботев, няма никакви доказателства за пране на пари, а освен това не е ясно и какво друго престъпление е извършил Колев. Ботев дори е на мнение, че за престъпление може да се говори едва след като изтекат сроковете за строежа на "Хемус".

Обвиняемият за пране на пари от строежа на АМ „Хемус“ припадна в съдебната зала

Ботев цитира показания на свидетели, в които се говори за присъствие на трето лице, което е било на срещи с Борислав Колев, но не се казва кое е то. Защитникът припомни казано от друг свидетел, който заявява, че Колев никога не е теглил пари в кеш на каса от банка. Освен това задържането на Колев е нецелесъобразно и поради редица други причини, посочи Ботев.

Решението на съда е окончателно.

В мотивите си магистратите описаха начина, по който "Автомагистрали" наели подизпълнители за строежа на магистралата. Това ставало през редица фирми. С част от тях бил свързан Колев. Именно той и хора от фирмите редовно теглели пари от конкретна банка, чрез конкретни банкови служители с предварително подготвени документи, обясни съдът и сметна, че Колев е част от добре обмислена схема.

След припадъка: Няма медицински причини Борислав Колев да не присъства в съдебната зала


Освен това, ако е с лека мярка за нетоклонение, Колев може да извърши ново престъпление, записа съдът в мотивите си.
БТА