Борислав Колев
Борислав Колев / БТА
Заседанието е отложено
Борислав Колев, обвиняем за пране на пари, отпуснати за строежа на АМ "Хемус", припадна в съдебната зала, докато съдът се произнасяше за мярката му за неотклонение. В залата дойде лекар, предаде БТА.

Заседанието по мярката на Борислав Колев, обвинен за пране на пари за строежа на АМ "Хемус", беше прекратено. Влезлите служители на ГД "Охрана" веднага оказаха първа помощ, след минути дойде и лекар, а малко по-късно и носилка, на която Колев беше изнесен от залата и откаран в болница.

Апелативният съд трябваше да се произнесе по искането на прокуратурата мярката на Колев да бъде променена от домашен арест в задържане под стража.

По време на заседанието днес адвокат Христо Ботев поиска от съда по-лека мярка от наложения домашен арест за Колев. По думите му обвинението срещу клиента му е неясно, не е налице опасност той да извърши престъпление и не може да застраши финансовата система на страната. Също така няма опасност да се укрие. Адвокат Ботев отбеляза още, че Колев е с чисто съдебно минало, баща е на три малолетни деца, а жена му има медицински проблеми.

"Имаше избързване Колев да съдейства заради огромни очаквания. Той желаеше да съдейства и продължава да иска да съдейства", коментира пред съда адвокат Христо Ботев, но отбеляза, че никой не е поставил въпроса какво точно очаква като съдействие от него. По думите му към момента по делото няма доказателства за извършено престъпление от Колев.

Представителят на прокуратурата заяви, че обвиняемият е участвал в схемата за пране на пари, вероятно в качеството си на помагач. По думите на прокурора остава неясно защо съответните органи не са били уведомени при тегленето на големи суми пари на каса от посочените по делото няколко фирми, за което НАП е получила известие. Той поиска съдът да съобрази медицинското състояние на съпругата на Колев при взимане на решение за мярката му за неотклонение.

Прокуратурата протестира наложения домашен арест на Колев, след като първоначално поиска от Софийския градски съд той да бъде задържан под стража. Дни след разглеждането на мярката за неотклонение на Колев, от Софийската градска прокуратура излязоха с изявление, че върху наблюдаващите прокурори по разследването е бил оказан натиск от служители на ГДБОП. Впоследствие ръководството на прокуратурата и Прокурорската колегия на ВСС излязоха с декларации в подкрепа на прокурорите по делото. От МВР отрекоха твърденията на прокуратурата.


 
БТА