По никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да прави каквото и да било и не съм използвал обидни думи срещу тях. Това заяви гл. комисар Калин Стоянов, директор на ГДБОП по повод обвиненията на прокуратурата покрай разследването за ЛОТ 5 на магистрала „Хемус”.

По думите на Стоянов обвиняемият Борислав Колев на два пъти е изявил желание да разкрие цялата схема, но в ГДБОП срещнали отпор от страна на разследващите прокурори

Прокуратурата обвини ГДБОП в натиск заради разследването за „Хемус”

"Работещите по случая служители ми докладваха, че в рамките на няколко дни не може да се проведе разпит на лицето, което е готово да разкрие цялата схема и най-вече да каже на кой и по какъв начин е предавал изтеглените от банката 54 млн. лева за лот 5 от АМ "Хемус". Лицето иска да говори, но един от прокурорите по делото е заявил, че не го интересува какво има да каже той", заяви шефът на ГДБОП на извънреден брифинг в МВР.

Рашков: Не мога да допусна, че един служител на МВР може да принуждава прокурор

Той обясни, че поради тази причина е бил принуден да отиде в службата, за да разговоря с прокурорите и да разбере тяхната нагласа по делото и защо не са заинтересовани от излизането на истината наяве. "Аз им казах само как бих постъпил аз - тоест, че бих направил всичко необходимо за човека, който е готов да разплете схемата. Ако смятате, че желанието ми да стигнем до край до разплитането на това престъпление е форма на натиск, аз съм безкрайно учуден", коментира още гл. комисар Стоянов.

Домашен арест за обвинения за пране на пари, отпуснати за строежа на „Хемус“

Той е категоричен, че разговорът му с прокурорите се е провел след като обвиняемият и адвокатите му са си тръгнали. По думите на шефа на ГДБОП те са били "безкрайно учудени, че за пореден път не са били изслушани".

От МВР твърдят също така, че някои от прокурорите по случая не знаят дори къде се намира сградата на ГДБОП и цитираха част от чат във Вайбър между представител на обвинението и дирекцията. "Прокурорът почти нарежда на един от колегите да отиде да го вземе от Люлин. И му е написал: Той ще чака, не аз него. Каквото ще говори, ако иска да говори, ако иска да не говори. Това е изтрито е от чата след изявлението на прокуратурата днес", обяви Явор Симов, говорител на силовото министерство.