Създадената в парламента комисия, която трябва да разследва случая „Нотариуса“ е на принципа на мнозинството - в нея ще се вземат решенията с мнозинство, заради което комисията няма да извърши обективно проучване на всички факти и обстоятелства, а те засягат една от основите на държавата, а именно съдебната власт, това мнение изрази пред NOVA бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков.

По думите му комисията в НС трябва да разгледа въпроса, както за Мартин Божанов, така и за Пепи Еврото.

Политикът изрази разочарование, че неговата експертност не се ползва там, където трябва.

Бойко Рашков каза, че е получил данни за влиянието на кръга около Нотариуса още през 2021 година, докато е бил на поста вътрешен министър в първото служебно правителство. Той заяви, че въпреки опитите да спре изтичането на информация от полицията към заинтересованите лица, това не е било предотвратено. Гостът допълни, че лицето, което е подало информацията, е било заплашено още същата вечер.

Рашков допълни, че главният прокурор Иван Гешев е бил посетител на клуб "SS".

"Когато началникът на прокуратурата отиде в такъв клуб, трябва ли да виним и прокурорите под него, които са посещавали този клуб", посочи той.

Рашков допълни, че сред хората, които са посещавали "SS клуба", има и „някои доста напористи политици в настоящия момент“. За един от тях Рашков каза, че „той е работил с Пепи Еврото в столичната следствена служба и е бил назначен по втория начин“.

Той потвърди, че Нотариуса и Пепи Еврото са работили заедно, но после са се разделили.

Бойко Рашков каза, че в Районната прокуратура в София е образувано досъдебно производство срещу Пепи Еврото в края на май 2023 г. По негови думи са получени данни за това, че е записвал незаконно „8-те джуджета“, след което е изнудвал магистрати и други граждани да извършват определени действия.

„Районната прокуратура изпраща казуса на Градската прокуратура, а тя вместо да продължи разследването срещу Пепи Еврото, образува наказателно производство срещу прокурора за извършената от него процесуална дейност. Мотивът е, че той е извършил престъпление по служба“, каза още политикът.
nova.bg