Днес се провежда първото заседание на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса.

"Лица, които са ставали жертва или по някакъв друг начин са замесени в този казус с дейността на групата около Нотариуса ще бъдат поканени, защото целта на комисията е да спомогне за пълното, всеобхватно представяне на детайлите около казуса с дейността на групата", коментира председателят Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България".

По думите му целта е и да не се замете случая, да осветли тези аспекти от казуса, които са били пренебрегвани.

Припомняме, че групата е създадена за срок от три месеца, а неин председател е Минчев. "Срокът е три месеца, за да може максимално много работа да свършим", посочи Минчев.

По думите му Атанас Атанасов му е представил доклад, който Минчев ще представи на свой ред на комисията. "Не се сещам за имена по списъка, които са вече публикувани в медии, но мисля, че като бройка са горе долу толкова", добави той. 

Временна комисия във ВСС ще проучва имал ли е връзки с магистрати убитият Мартин Божанов

Ако бъдат извадени абсолютно всички дела, преписки и сигнали, в които се споменава Мартин Божанов, ще излязат имена на магистрати и полицаи, съдействащи на групата, смята журналистът от „Антикорупционния фонд“ (АКФ) Николай Стайков. По думите му има директна връзка между оставките в Софийската районна прокуратура и казуса с Божанов. Стайков беше изслушан във временната парламентарна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов, заедно с колегите си от АКФ Бойко Станкушев и Андрей Янкулов.

Андрей Янкулов, експерт в АКФ, заяви, че изясняването на обстоятелствата около групата на Мартин Божанов трябва да се разшири и с групата на изчезналия Петьо Петров. Причината е, че връзката не е само по отношение на дейността им, но по отношение на техните лидери. И двете групи, данни за които изнесохме, са оперирали без никакво съмнение доста мащабно и не само на полето на спецправосъдието, добави той. Янкулов припомни казуса „Осемте джуджета“, който се свързва с Петьо Петров.

Янкулов акцентира на това как МВР „не е разбрало“ как се осъществява полицейска охрана пред заведенията, свързвани с Петьо Петров и Мартин Божанов. „Това дава сериозна легитимност на дейността на групата, по този начин демонстрират своето влияние“, посочи той.

Според Николай Стайков трябва да се провери работата на Прокуратура, МВР, ДАНС и НАП във връзка с дейността на групата на Мартин Божанов.

В края на заседанието председателят на комисията Никола Минчев увери, че ще бъдат поканени на изслушване всички, които биха могли да помогнат за изясняване на случая.

До създаването на комисията се стигна, след като от "Антикорупционния фонд" съобщиха за частен клуб, в който са провеждани срещи с висши магистрати. Той се е намирал близо до закритата вече Специализирана прокуратура и вътре се е влизало само със специални карти за достъп. 

В момента се води разследване  за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари. Също така стана известно, че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име, като полицията проверява причините и начина, по който това се е случило.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Константин Костов/БТА, NOVA