Подалата оставка като ръководител на Софийската районна прокуратура Невевна Зартова коментира пред NOVA, че според нея Мартин Божанов-Нотариуса е имал влияние върху съдебната система.

"Но считам за изключително важен още един кръг – този около Петьо Петров–Еврото, който също трябва да бъде разследван. Той е не по-малко важен и тесен", посочи Зартова.

„Няколко пъти и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов е заявявал, включително и публично, че не желае да съм началник на Софийската районна прокуратура. Това, че той желае да се оттегля от тази длъжност, не е тайна за обществото. И ето вече е факт”, посочи още Зартова в отговор на въпрос каква е причината тя и четиримата ѝ заместници да подадат оставки.

Преди нея оставки хвърлиха и четиримата ѝ заместници, но като опит да се разграничат от нея.

 „В голяма степен го очаквах. Но очаквах това да го направим заедно, защото го обсъждахме помежду си в понеделник. Просто начинът беше различен от това, което се случи. С кого са говорили, какво им е обещано, не мога да знам”, заяви Зартова.

Темата влезе в дневния ред на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

„Тези оставки ще бъдат разгледани възможно най-бързо, вероятно утре, от Прокурорската колегия, като преди това изпълняващият функциите главен прокурор господин Сарафов трябва да предложи лице, което се е съгласило да изпълнява функциите на районен прокурор на Софийската районна прокуратура”, заяви Огнян Дамянов, член на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет. 

Районният прокурор на София Невена Зартова и четирима нейни заместници хвърлиха оставки

По-рано през деня стана ясно, че Невена Зартова и четирима заместник районни прокурори на София са подали оставки. Това се случва броени дни, след като изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, придружен от още 21 обвинители, влезе в Районната прокуратура и поиска оставката на ръководителя й - Невена Затова. Магистратите, които сега подават оставки, се разграничават именно от нея. 

В молба до Прокурорската колегия Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев посочват, че искат да бъдат освободени като заместници на административния ръководител на СРП. Те допълват, че не желаят да бъдат част от ръководството на СРП и искат да се върнат като редови прокурори там.
nova.bg